Wikipedia:Projekt Formel 1

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Wikipedia:Projekt Formel 1

Intro[redigera | redigera wikitext]

Allmänt om sporten beskrivs i formel 1 varifrån de olika specialområdena förgrenar sig. Projektet är i gång med grand prix, banor, säsonger, lopp, förare, stall/bilar och motorer. Några aktuella tävlingsbanor (circuits) beskrivs i grand prix-artiklarna, eftersom de har direkta kopplingar. Artiklar finns för samtliga körda lopp t.o.m.

Monaco 2011. Motorer och F1-folk är i uppstartsfasen.

I början av formel 1-racingen förekom många stall, bilar och diverse förare som kombinerades på för tillfället lämpligt sätt under säsongen. Numera är det enklare, stallen kör med bilar från samma tillverkare och dito motorer och i princip samma förare under hela säsongen. Till skillnad från The Official Formula 1 Website och den engelskspråkiga Wikipedian, som kopierat(!) den officiella F1-sajten, har Wikipediaprojektet valt att koppla förarna till både sina stall och aktuella bilar. Detta gäller även för Indy 500-förarna i Indianapolis Grand Prix, men Indy-stallen ofta var små och privata och därför kanske det dröjer innan någon skriver om dem.

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Följande har racing som intresse och deltar i projektet efter förmåga:

Struktur[redigera | redigera wikitext]

Allmänt och regler: Formel 1
Stall: Kategori:Formel 1-stall
Förare: Kategori:Formel 1-förare
Tävlingar: Kategori:Formel 1-grand prix
Säsonger: Kategori:Formel 1-säsonger
Banor: Kategori:Formel 1-banor
Motorlevarantörer: Kategori:Formel 1-motorer
Formelbiltillverkare: Kategori:Formelbiltillverkare
Bilar: Kategori:Formel 1-bilar
Folk: Kategori:Formel 1-folk

Resurser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den primära källan är ChicaneF1.com - Formula 1 Results and Statistics, som är mycket tillförlitlig men inte felfri.

Även StatsF1[1] är en mycket användbar webbplats, som innehåller allt som har med F1-statistik att göra. Här finns även info om alla lopp som kördes utanför VM.

Mycket värdefull info om t.ex. förare och konstruktörer finns på grandprix.com.

Sedan är naturligtvis The Official Formula 1 Website en viktig källa, men osäker rörande de tidigaste F1-säsongerna.

Projektet bevakar och hämtar idéer även från övriga språks F1, till exempel Formula One.

Det engelska projektet har kopierat den officiella F1-sajtens samtliga resultatlistor. Om man läser sajtens Terms & Conditions, förfaller det vara illegalt. Det bör sedan påpekas att de officiella resultatlistorna ofta innehåller felaktiga uppgifter, vilka då även följer med till den engelska wikin, till exempel att Thierry Boutsen körde Ligier-Renault 1993 medan i han i verkligheten körde Jordan-Hart eller en oegentligt tidsangivelse för fastest lap i San Marino 1988.

De svenska artiklarna om de enskilda loppen är avsiktligt förenklade för att bl.a. undvika kopiering men har i gengäld interwiki-länkar till de engelska sidorna så att man den vägen har tillgång till samtliga "officiella" fakta.

Mallar[redigera | redigera wikitext]

Projektet utgår från följande artikelexempel:

Se även Kategori:F1-mallar

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ All the texts present on the StatsF1 site are the exclusive property their authors. Any use on another Web site or any other support of diffusion is prohibited except authorization of or the author(s) concerned.