Wikipedia:Projekt GLAM/Open Sources/delprojekt

Från Wikipedia
Välkommen   Delprojekt   Vad vi har gjort   Planering   Var med du också!

Open Sources


Open Sources Sätra Brunn består av fyra olika delprojekt som tillsammans bidrar till att göra kulturarvet mer tillgängligt digitalt. Dessa olika delprojekt listas här nedan. Dessa fyra delprojekt ska ses som arbeten Brunnsmuseet driver framåt av egen kraft, för att tillhandahålla metoder och material som kan vidareutnyttjas av andra. Varje projekt presenteras med en inledande deklaration av vad delprojektet står för och följs av en beskrivning av vad vi gör inom ramen för detta delprojekt för att förbättra uppslagsverket Wikipedia och dess systerprojekt. Vill du läsa mer så finns länkar till respektive delprojekts webbsida på Brunnsmuseets webbplats för kulturarvssamlingar.

Digitalisering av historiska källtexter[redigera | redigera wikitext]

Se även: Huvudsida, Skragge-koden

Brunnsmuseets arbete med att digitalisera historiska källtexter och litteratur är viktig del för att bevara och berätta om Sätra Brunns historia. Brunnsmuseets stadgar anger att den ideella föreningens ändamålsparagraf är ”att verka och samverka för att de historiska värdena på Sätra Brunn bevaras och tillgängliggörs”. Vi tycker att digitalisering av böcker och skrifter borde vara mer än enbart inskanning. Det borde vara att skapa digitala kulturarvsresurser som utnyttjar teknikens möjligheter till förbättrad läsbarhet och verktyg för att kunna använda resursen som källmaterial, såsom textsökning. Digitaliseringen borde utnyttja möjligheterna till OCR och olika plattformar för digital distribution.

För uppslagsverket Wikipedia är det viktigt att det finns källmaterial som är enkelt och tillgängligt för att kunna källbelägga artiklar. Därför arbetar vi med att ta fram e-böcker som är inskannade eller rekonstruerade som har bestående och fungerande sidreferenser. Ändamålet att använda litteraturen som ett källmaterial skiljer sig från ändamålet att läsa en e-bok för nöjes skull, där omflödesbara e-boksformat ofta erbjuder bättre läsbarhet. För att kunna tillgodose båda dessa ändamål så behöver e-böckerna bearbetas och publiceras i olika filformat och med olika målsättningar.

Huvudsida Webbsida

Geokodade och kartlagda kulturmiljöer[redigera | redigera wikitext]

Se även: Huvudsida

Kulturarvsinstitutioner bör försöka utnyttja digitala verktyg för att representera historiska skeenden utifrån enskilda händelser och utveckling över tid. Genom att använda geodata och historiska kartor så kan historiska miljöer förankras i sin nutida geografiska kontext. Genom digitala tekniker ges nya möjligheter att gestalta historien och bjuda besökaren på en resa genom tid och rum.

Detta projekt fokuserar på platsen, vare sig den skildras genom handritade historiska kartor eller genom positionsangivelser i ett format som kan läsas av datorer. Inom ramen för detta projekt har vi arbetat med att sammanställda de historiska kartmaterial som finns bevarat och digitalt tillgängligt, samt satt koordinater på samtliga byggnader på dagens Sätra Brunn.

Huvudsida Webbsida

Transformeringar mellan text och tal[redigera | redigera wikitext]

Vi tycker att berättande inte borde begränsas, det borde istället skapas transformeringar mellan text och tal. Kulturarvsinstitutioner bör arbeta för att ljudsätta det skrivna och transkribera det talade för att tillgodose mänskliga behov och försäkra sig om en god tillgänglighet. Digitala teknologier kan underlätta arbetet och ge ökade möjligheter till valfrihet för konsumenten av kulturarvsresurserna.

Vi ser mycket intressanta saker som händer med exempelvis Wikispeech och andra former av ljudsättning av det skrivna ordet. På sikt har vi även ambition att aktivt bidra till ett sådant arbete genom att tillhandahålla resurser som kan göra talsyntesen ännu bättre. I dagsläget har vi däremot inget Wikipedia-relaterat kopplat till detta delprojekt.

Webbsida

Digital förmedling av fri kunskap[redigera | redigera wikitext]

Kulturarvsinstitutioner bör anamma ett arbetssätt som plockar upp minnen och material samt förmå att lämna ifrån sig resurser som får användas av andra. Genom att bidra till befintliga plattformar såsom Wikipedia och Wikimedia Commons så skapas förutsättningar för medskapande och vidarenyttjande. Samlingarna utgör en stark resurs både internt och externt för kulturarvsinstitutioner.

Detta initiativ syftar till att bygga och underhålla en gemenskap där människorna står i centrum. Vi arbetar aktivt med vårt kommande evenemang #brunnshack2022 och kopplat till de andra delprojekten så försöker vi skapa stor användbarhet i våra kulturarvsresurser så att de kommer till användning. Vi är övertygade om att frivilliga resurser och bidrag är en ovärderlig del i att bevara och berätta om kulturarv i hela Sverige.

Webbsida