Wikipedia:Skragge-koden

Från Wikipedia
Välkommen   Delprojekt   Vad vi har gjort   Planering   Var med du också!
Omslagsbild för projektet "Skragge-koden" skapad av Gustav Fröjdlund.

Skragge-koden är ett gemenskapsprojekt med syfte att avkoda och tolka Samuel Skragges gamla skrifter, tillsammans omnämnda som ”Skragges tractater”, som publicerades under åren 1688-1703.[1] Skragge är grundare till Sätra brunn (kurort) och de två senare skrifterna handlar om de första somrarna i kurortens historia, åren 1701 och 1702.[2]

Skrifterna har både äldre språk och stil som gör det svårt för en nutida läsare att avkoda och förstå texten. Därför vill vi genom detta projekt avkoda och bearbeta texten för att skapa förståelse och utläsa vad Sätra Brunns grundare kvarlämnade för eftervärlden. Det är ett omfattande arbete som kommer ta tid och för detta krävs nya metoder och arbetssätt, men vi ska göra det. Vi ska lösa Skragge-koden!

Inskanning[redigera | redigera wikitext]

Samtliga tre tractater har skannats in av Kungliga biblioteket under åren 2018-2021. Böckerna har därefter bearbetats genom att ta bort försättsblad och annat samt gjorts tillgängliga på Wikimedia Commons.

Status: avklarat september 2023.

OCR-tolkning[redigera | redigera wikitext]

Utifrån de inskannade pdf-versionerna har tjänsten Transkribus används för att OCR-tolka materialet med hjälp av den publika AI-språkmodellen Transkribus print 0.3 (modell ID: 36202). Denna språkmodell har tränats på nordeuropeisk text i frakturstil från 1600-talet och framåt.

Status: avklarat januari 2023.

Korrekturläsning med Wikisource[redigera | redigera wikitext]

Index har skapats för samtliga sidor och resultatet från OCR-tolkningen har förts över till respektive sida i januari 2024. Därefter tar vid med korrekturläsning av materialet. Till detta steg i projektet finns två målsättningar (båda räknas från den 1 februari 2024):

  • För det första att gemenskapen inom 100 dagar ska nå upp till 100% av sidorna blir korrekturlästa, senast den 11 maj 2024. KLART 26 mars 2024.
  • För det andra att gemenskapen inom 200 dagar ska nå upp till att 100% av sidorna blir validerade, det vill säga korrekturlästa av flera personer, senast den 19 augusti 2024.

Status: korrekturläsningen avklarad mars 2024. Validering kan göras för samtliga skrifter. Länkar till index-sidorna: Skrift 1 - Skrift 2 - Skrift 3

Projektkommunikation: läs intervju med Mattias Thuresson i Brunnsmuseets nyhetsbrev, Att tyda historia (#54), publicerat 1 mars 2024.

Det går naturligtvis även bra att bidra genom att utöka andra delar av processen som kommer bli nödvändiga vartefter!

Bearbetning med Wikibooks[redigera | redigera wikitext]

Efter att korrekturläsningen med Wikisource är färdig så hanteras materialet vidare i två parallella spår.

  • Originaltexterna finns kvar på Wikisource och kan läsas på Wikisource eller därifrån sammanfogas till nedladdningsbara e-böcker.
  • Bearbetade utgåvor med varsamt moderniserad stavning arbetas fram i Wikibooks för respektive bok. De moderniserade utgåvorna görs därefter tillgängliga genom Wikibooks och på andra sätt (se nästa steg).

Status: ej påbörjat.

Publicering[redigera | redigera wikitext]

De bearbetade utgåvorna med moderniserad stavning tas vidare för att bearbetas till "Samlade skrifter" eller annan sammansättning. Här sker urval samt tillägg av förord och kommenterande fotnoter.

Status: ej påbörjat.

Interwiki-länkar[redigera | redigera wikitext]

Plattform Resurs
Wikipedia Samuel Skragge (artikel)
Wikimedia Commons Kategori:Samuel Skragge
Wikidata Samuel Skragge (Q19977097)
Wikisource Författare:Samuel Skragge

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Vi skriver om en del av Historien om Sverige (#40)”. Brunnsmuseets nyhetsbrev. 1 november 2023. https://brunnsmuseet.substack.com/p/nyhetsbrev-40. Läst 1 februari 2024. 
  2. ^ ”Jubileumsår med extra allt (#51)”. Brunnsmuseets nyhetsbrev. 1 februari 2024. https://brunnsmuseet.substack.com/p/nyhetsbrev-51. Läst 1 februari 2024.