Hoppa till innehållet

Wikipedia:Projekt kvinnor/Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia/läger2022

Från Wikipedia
Molkoms folkhögskola.
Lägret är en del av projektet Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia.

I år kan vi äntligen köra ett wikipedialäger igen! Wikimedia Sverige har tilldelat tolv personer lägerstipendium. Under lägret, som genomförs under sex dagar i juli, kommer deltagarna att få lära sig hur de bidrar till Wikipedia och andra Wikimedia-plattformar.

Lägret leds på volontärbasis av

Stipendiater

Att samtliga lägerdeltagare skall få en introduktion till vad Wikipedia-gemenskapen och Wikimedia-rörelsen är. Att de ska lära sig att redigera på Wikipedia, både vad gäller förbättringar av artiklar som redan finns och skapandet av nya artiklar. Även att ladda upp mediefiler till Commons samt hur dessa kan användas på Wikipedia. Vi vill även att deltagarna får en inblick i Wikimedias övriga projekt och därmed möjlighet att engagera sig i dessa. Utöver detta även ha en introduktion till hur man kan starta upp egna projekt och initiativ, som till exempel skrivstugor på den egna hemorten.

  • Skapa eller förbättra minst 60 artiklar.
  • Göra minst 30 redigeringar på Wikidata.
  • Ladda upp minst 15 filer på Commons.
Lägrets program (pdf).

Wikipedia är en av världens mest besökta webbplatser med omkring 770 miljoner sidvisningar per dag. Wikipedias mål är att ge världen fri tillgång till mänsklighetens samlade kunskap. För att kunna göra det behöver alla bidra.

Mätningar har visat att bara mellan 9 och 23 procent av alla som bidrar till Wikipedia är kvinnor. Det underskottet påverkar innehållet i Wikipedia. Bristen på mångfald bland de som skriver artiklar gör att ämnesområdena som täcks på Wikipedia kan bli ofrivilligt homogena.

Inom vissa områden saknas artiklar om kvinnor som borde ha artikel, och artiklar som främst intresserar kvinnor är kortare än dem som främst intresserar män. Underskottet kan även styra ordval, tolkningar och vad som behandlas i ämnet. Även om de flesta som skriver artiklar på Wikipedia gör det med ett stort engagemang och med en vilja att skriva på ett encyklopediskt sätt så kommer den massiva underrepresentationen av kvinnor göra att artiklarna skrivs ur ett visst perspektiv.

Wikimedia Sverige har inlett flera initiativ för att uppmuntra en större mångfald bland skribenterna. Föreningen har anordnat olika evenemang i flera städer, inklusive veckovisa skrivstugor i Göteborg på temat litteratur. Arrangemangen är både uppskattade och effektiva.

Länksamling[redigera | redigera wikitext]

Statistik[redigera | redigera wikitext]

Appar och spel[redigera | redigera wikitext]

Mer gemenskap[redigera | redigera wikitext]

Projekt att delta i[redigera | redigera wikitext]

Ordna egna aktiviteter[redigera | redigera wikitext]