Wikipedia:Projekt kvinnor/Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia/läger2

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gruppbild på deltagarna under Wikipedialägret i Molkom 2017.
Lägret är en del av projektet Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia och alla deltagare på lägret har fått en tröja med detta motiv.

Molkom 2017[redigera | redigera wikitext]

För andra året i rad ordnas ett Wikipedialäger i Sverige. Wikimedia Sverige utlyste under våren 2017 ett stipendium till en trivsam sommarvistelse för nio personer (+ en dagtid) under sju dagar (den 24-30 juli). Stipendiaterna får helpension i enkelrum på Molkoms folkhögskola och vägledning i hur de kan använda och själva bidra till Wikipedia.

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Lägret leds på volontärbasis av Sofie Jansson, tillsammans med Astridx och Hobbsansak.

Stipendiater:

Mål[redigera | redigera wikitext]

  • Att samtliga deltagare ska lära sig att redigera på Wikipedia, både vad gäller förbättringar av artiklar som redan finns och skapandet av nya artiklar. Även att ladda upp mediefiler till Commons samt hur dessa kan användas på Wikipedia.
  • Att skapa eller förbättra minst 100 artiklar.
  • Att ladda upp minst 15 filer på Commons.
  • Att lägga till eller ta bort minst 50000 bytes.

Hur har det gått?[redigera | redigera wikitext]

Det gjordes 370 redigeringar i 202 olika artiklar och 152 979 bytes ändrades under hashtag #molkom17. Utöver detta skedde okänt antal fler redigeringar utan hashtags. 80 bilder lades in i artiklar och 50 laddades upp på Commons. Flera deltagare har arbetat vidare på Wikipedia och Wikimedia efter lägret och vissa har även engagerat sig som volontärer eller på andra sätt arbetat för att sprida kunskap om Wikipedia (och Wikimedia).

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Wikimedia Sverige är en ideell förening verkar för att sprida fri kunskap.

Wikipedia-lägret är ett av Wikimedia Sveriges initiativ för att komma till rätta med den snedfördelning mellan könen som finns på Wikipedia.

Wikipedia är en av världens mest besökta webbplatser med omkring en halv miljard besökare per månad. Wikipedias mål är att ge världen tillgång till mänsklighetens samlade kunskap. Vi arbetar därför med att stödja alla underrepresenterade grupper. Mätningar har visat att bara någonstans mellan 9 och 23% av alla som bidrar till Wikipedia är kvinnor. Det underskottet påverkar innehållet i Wikipedia. Bristen på mångfald bland de som skriver artiklar gör att ämnesområdena som täcks på Wikipedia kan bli ofrivilligt homogena. Inom vissa områden saknas artiklar om kvinnor som borde ha artikel, och artiklar som främst intresserar kvinnor är kortare än dem som främst intresserar män. Detta underskott kan även styra ordval, tolkningar och vad som behandlas i ämnet. Även om de flesta som skriver artiklar på Wikipedia gör det med ett stort engagemang och med en vilja att skriva på ett encyklopediskt sätt så kommer den massiva underrepresentationen av kvinnor göra att artiklarna skrivs ur ett visst perspektiv.

Wikimedia Sverige har därför inlett flera initiativ för att uppmuntra en större mångfald bland skribenterna. Föreningen har anordnat olika evenemang i flera städer, inklusive veckovisa skrivstugor i Göteborg på temat litteratur. Arrangemangen är både uppskattade och effektiva.

Kom-ihåg-lista över ämnen från genomgångarna[redigera | redigera wikitext]

Nedan är en lista över de flesta av de ämnesområden vi gick igenom under lägerveckan och snabblänkar till flera av dess manualer så att den som vill kan läsa på mer eller repetera ämnena från genomgångarna. Vi hade även fri redigering flera av dagarna men det ligger inte med i den här listan.

Kontakt[redigera | redigera wikitext]

För mer information kontakta Sofie Jansson, sofie.janssonsnabel-awikimedia.se.

Omnämnt i media[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]