Wikipedia:Utbildningsprogram/Pedagoger

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kom igång med Wikipedia Utbildningsprogram[redigera | redigera wikitext]

  1. Gör dig bekant med Wikipedia: Genom vår erfarenhet med pedagoger som låter studenter redigera på Wikipedia har vi skapat denna översiktliga vägledning för pedagoger. Det ger dig grunderna i Wikipediaredigering, tips för att använda Wikipedia i klassrummet och några förslag på uppgifter.
  2. Använd tillgängliga resurser: I vägledningen kommer du att se en länk med 'Resurser' högst upp. Här hittar du steg-för-steg guider och kompletterande material som kan vara användbart för dina studenter.
  3. Rekrytera en Wikipediaambassadör: De frivilliga Wikipediaambassadörerna är en bra resurs för utformandet av din uppgift och under själva uppgiften. De kan jobba med studenterna likväl som att ge dig råd om några problem skulle uppstå under terminen. Kolla på denna lista med Wikipediaambassadörer för att se om din institution har en ambassadör. Om inte - oroa dig inte! Du kan antingen rekrytera någon som är intresserad av att delta eller arbeta med en av våra onlineambassadörer.
  4. Utforma din uppgift: Genom din kunskap från den vägledande träningen och resurserna bör du vara redo att färdigställa din Wikipediauppgift. Se nedan för mer information.
  5. Skapa en kurssida: Du kommer också att få information för att skapa en kurssida. Genom att skapa en sida kommer den att läggas till i listan med kurser denna termin, och det låter våra frivilliga Wikipediaambassadörer veta att dina studenter kommer att redigera Wikipedia.
  6. Få dina elever/studenter att skriva upp sig på kurssidan: När du har skapat kurssidan och en 'registreringsnyckel kan du dela ut länken och nyckeln till alla dina studenter som ska redigera på Wikipedia. Detta ger våra ambassadörer möjlighet att se när dina studenter redigerar och kan förhoppningsvis ge hjälpsam återkoppling och råd.

Få hjälp![redigera | redigera wikitext]

  • Allmän hjälp: Om du behöver hjälp antingen med råd om din uppgift, frågor om redigering eller något annat bör du gå till anslagstavlan för utbildning och skapa ett nytt avsnitt för att be frivilliga om hjälp!
  • Vanliga frågor och svar: Om duletar efter mer allmän information om Wikipedia Utbildningsprogram eller undrar om din uppgift passar för Wikipedia, titta på sidan med vanliga frågor och svar.
  • Generala riktlinjer: Se dessa råd om publicering som redovisningsuppgift för mer riktlinjer.

Utforma din uppgift[redigera | redigera wikitext]

Hur utformar du en uppgift som möter dina studenters lärobehov och samtidigt gör ett postitivt tillskott till Wikipedia? Efter sex terminer av samarbete med lärare, studenter, frivilliga och Wikipediagemenskapen har våra programdeltagare sammanställt en diger databas med tidigare uppgifter, resurserna som lärarna har använt sig av och information om bedömning. Titta på förslag på olika uppgiftstyper (engelska).