Wikipedia:Wikipetter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Wikipetter (jämför engelska wikilawyering) är en pejorativ benämning på användare av Wikipedia eller angränsande Wikimedia-projekt som, enligt betraktaren, är till exempel klåfingrig, övernitisk, eller besserwisser. Med intern Wikipedia-jargon är Wikipettern ofta en exklusionist. Wikipettrar har även ansetts karaktäriseras av ett språk och tonläge som förmodats kunna skrämma nya användare.

Benämningen Wikipetter tenderar att användas av personer vars bidrag till Wikipedia på olika sätt ifrågasatts av andra användare, på – för personen – oklara grunder. Mer indignerade användare av ordet anses ibland företräda en attityd till Wikipedias regelverk liknande rättshaveristens.

En Wikipetter har ofta bara goda avsikter, och dess arbete syftar ofta till kvalitetsförbättringar.

Ordet är en kombination av wikipedia och viktigpetter. Jämför även lånordet Besserwisser.

Spridning och diskussion[redigera | redigera wikitext]

Begreppet har fått viss spridning på svenska bloggar, IDG och även debattsiten Newsmill. Wikipetter har även fått en egen webbplats.

Ordet har även föranlett en diskussion kring den eventuella relevansen för artikeln Wikipettersvenska Wikipedia. Konsensus för relevans har hittills inte etablerats. Relevansen har bland annat ifrågasatts på grundval av att Wikipedia inte är en ordlista (vilket Wiktionary är), och att begreppet oavsett detta ännu inte fått någon större spridning utanför bloggosfären. De användare som har tagit bort artikeln Wikipetter eller ifrågasatt benämningens relevans har i diskussionen framförts som exempel på wikipettrar.