Wikipedia:Wikiträffar/Stockholm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För senaste nytt om wikiträffar, se Wikipedia:Wikiträffar.
Skylten som vi ställer upp när wikifikan drar igång.

Wikiträffar i Stockholm är mötestillfällen för wikipedianer i Stockholm. Det kan röra sig om utbildning, fotografering, skrivstugor, mässor eller konferenser. Vanligast är att vi träffas på ett kafé (wikifika) eller pub (wikipub), där vi pratar om allt som har med Wikipedia att göra. Wikifikorna är sedan 2009 varje månad (första torsdagen i varje månad 18:00) och numera oftast på Kafferepet på Klarabergsgatan medan wikipubarna är tredje onsdagen i månaden på Restaurang Blekholmen. Alla är välkomna.

Vem som helst kan föreslå en ny wikiträff, man behöver inte invänta någon av de ständigt återkommande träffarna.

Antalet deltagare på våra wikiträffar varierar. Rekordet på en wikifika är x personer (den x månad 20xx), men vi ser gärna att det rekordet bryts. På våra träffar samlas både "veteraner" och rena nybörjare, och vi svarar gärna på frågor och hjälper till att lösa Wikipediaproblem. Ibland kommer det förbi personer som bara råkar få se vår wikifikaskylt, och det är också ett sätt för folk att introduceras till Wikipedia och lära sig hur man gör.

På wikifikor finns ingen ansvarig eller sammankallande, men några wikipedianer har varit med på många wikiträffar i Stockholm.

Översikt och historik[redigera | redigera wikitext]

Wikifikor i Stockholm har pågått under en mycket lång tid och på många olika platser. Vi brukar ha med oss en liten skylt med Wikipedialoggan, så att vi syns tydligare.

Sedan 2015 är Kafferepet på Klarabergsgatan vårt stamställe.

Café Panorama[redigera | redigera wikitext]

Vi inledde vårt månatliga wikifikande, "första torsdagen i månaden", december 2009 på Café Panorama i Kulturhuset.[1] Där började vi samlas klockan 18.00 och fikade ofta ända tills de stängde. På Café Panorama-fikorna var det oftast gott om plats.

Kafferepet[redigera | redigera wikitext]

Sedan mars 2015 är Kafferepet vår fasta mötesplats. Bytet sammanföll med att Café Panorama började stänga redan 19:00. Kafferepet har en traditionell kafémeny. På sommaren finns en lite uteservering. Kafferepet har ett trådlöst nätverk (wifi) som alla kan ansluta till.

Översikt och historik[redigera | redigera wikitext]

Wikipubar har förekommit sporadiskt redan från 2005.[2] När de börjades göras månadsvis 17 mars 2011,[3] efter inspiration från norska Wikipedianer, flyttade de runt varje månad i syfte att hitta en bra plats att återkomma till.

Blekholmen[redigera | redigera wikitext]

Uteserveringen på Blekholmen.

Sedan 18 augusti 2011 är Blekholmen den återkommande platsen för wikipubar. Lokalerna är mycket stora och det går att få plats även för ganska stora sällskap utan att boka. Menyn är ganska traditionell med ett hyfsat vegetariskt utbud. På sommaren finns en uteservering vid vattnet och på vintern är det ofta "ät 2 betala för 1" vilket gör det väldigt prisvärt. Om restaurangen är stängd (pga bokning av studentfirande eller julbord) brukar vi gå till någon av pubarna på Vasagatan nära centralstationen.


Fika- och pubhistorik i Stockholm[redigera | redigera wikitext]

Den första dokumenterade wikifikan i Stockholm arrangerades 12 juni 2005 träffades vi första gången på Café Panorama.[4] Sedan dess har vi mer eller mindre regelbundet samlats till fikor på olika ställen i stan. Sedan december 2009 nyttjade vi Café Panorama som huvudsakligt lokus. Sedan 5 mars 2015 är det Kafferepet som är vårt stamställe.[5]

På wikifikorna samlas vi tidigare vid ett eller flera bord på Café Panorama. Sedan X "häckar" närmare Centralstationen.
Tabell över fikor och pubar (fäll ut tabellen genom att klicka på "Visa")

Övriga wikiträffar i Stockholm[redigera | redigera wikitext]

Öppna träffar[redigera | redigera wikitext]

Wikipedianer har samlats i Stockholm vid många tillfällen. Nedan listas kortfattat ett antal träffar, och listan kan säkert byggas ut med saker som glömts. I första hand listas träffar som noterats på Wikipedia:Wikiträffar-sidan plus arkiven.

  • Oktober 2007 – Konstituerande möte för Wikimedia Sverige, på Naturhistoriska riksmuseet.
  • Januari 2011 – Wikipedias tioårsjubileum med träffar på både Stadsbiblioteket och Strand.
  • April 2014 – Årsmöte för Wikimedia Sverige, på Arkitektur och designmuseum.

Endast för inbjudna/betalande[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]