Wikipediadiskussion:Introduktion till grundprinciperna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Policyförslag för artiklar med naturvetenskaplig karaktär.

Det vore bra om man så mycket som möjligt undviker att radera information som är inlagd som är korrekt även om den kan skrivas på ett mer akademiskt utvecklat sätt. Det blir då mer information kvar som då passar fler kategorier av läsare med olika bakgrund. Det kan vara text som uppfattas som för trivial av mycket skickliga läsare/redigerare och därför raderas men som av andra läsare kan vara nödvändig för förståelsen.

Tittar man på t.ex. den Engelska Wikipedia så är vissa naturvetenskapliga artiklar i hög grad skrivna enbart med akademisk nivå på matematiken. För att även våra unga läsare skall kunna tidigt tillgodogöra sig naturvetenskap så bör det även kunna finnas utrymme för en sektion eller inbakade stycken med en matematiskt enklare men ändå korrekt beskrivning av naturen och naturlagarna.

Jag vet att många läsare klickar ned sidorna när de enbart är fyllda med avancerad matematik. Missförstå mig inte, jag vill att de akademiska beskrivningarna skall vara kvar men det behövs även ett utrymme för delar som beskriver fenomenen matematiskt helst utan integraler och derivator vilket nästan alltid låter sig göras om man visar specialfall där man låter en eller fler av variablerna var konstanter.

Syftet med förslaget är att förmedla kunskap om naturen och naturens fenomen till flera kategorier av läsare, t.ex. olika åldersgrupper.

Förslag på hur detta skulle kunna beskrivas i en policy önskas från er andra läsare. Pswiki (diskussion) 21:23, 30 June 2014‎ (Signatur tillagd i efterhand.)

Håller helt med! De som skriver naturvetenskapliga artiklar läser knappast denna sida. Du kanske kan påverka de mest aktiva i matematikartiklar genom att skriva på diskussionssidan för wp:WikiProjekt Matematik. Men bäst är att gå in på de artiklar du har synpunkter på på och själv ändra, eller skriva på deras användarsida. Helst genom att hänvisa till någon lärobok på grund- eller gymnasienivå, gärna online. Mange01 (diskussion) 9 juni 2015 kl. 14.36 (CEST)