Wikipediadiskussion:Veckans tävling/Rekommenderat III

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Välkomna till Rekommenderat III![redigera wikitext]

@Alexander Alejandro, Deryni, Historiker, Chandra Varena, Bairuilong, Ainali, LPfi: Välkomna till Rekommenderat III! Starten gick vid midnatt. Ni har deltagit i tidigare tävlingar i den här tävlingsserien, så kanske är ni intresserade även denna gång? SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 27 juli 2020 kl. 03.03 (CEST)

@Allexim, Fredde 99, Nalle&Lisa, Sjunnesson, Magnus242, Boelnorra, Hans Frörum, Jan Arvid Götesson, Kaljami, Nordelch, Per W, Sextvåetc, Ternarius, Tomas e, Ulkl, Vätte, ArildV, Belteshassar, Disembodied Soul, EPIC, EstrellaSuecia, Höstblomma, Matanb, Murmeldjuret, N0WIS, Skivsamlare, Sofie Sigrinn, Zquid: Ni har deltagit i andra tävlingar på sistone. Kanske är även ni intresserade av att hänga på?--Paracel63 (diskussion) 27 juli 2020 kl. 03.03 (CEST)
Tack för inbjudan! Just nu är det semestertider så det är osäkert om jag kan delta och hur mycket, men som skrivet tidigare - tack för inbjudan! --Allexim (diskussion) 27 juli 2020 kl. 10.31 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar--Paracel63 (diskussion) 29 juli 2020 kl. 01.41 (CEST)

Hur man lägger in (eller tar bort) rekommendation på Wikidata[redigera wikitext]

@Höstblomma: (och ni andra) Tusen tack för ditt deltagande i tävlingen! Tyvärr funkar det inte att pinga mig på en sida där man inte signerar sitt inlägg. Så därför fortsätter jag diskussionen här och länkar sedan hit från lämpligt ställe på tävlingssidan.

Instruktionen på wp:Rekommenderade artiklar säger så här på punkt 3: 3) På Wikidata ges artikeln märkningen "Rekommenderad artikel" – genom att man klickar på redigeraknappen för Wikipedialänkarna, trycker på den utmärkelsesilhuett som då syns efter den svenska länken, klickar och fyller i rätt sort – så att utmärkelsen syns i listan över artiklar på olika språk. Jag ska nu försöka att vara ännu tydligare:

  1. En Wikipedia-artikel (exempelvis: Cederrevolutionen) har i regel ett kopplat Wikidata-objekt. Det nås genom länken "Wikidata-objekt" under rubriken "Verktyg" i vänstermarginalen. Klicka på den länken.
  2. I exemplet Cederrevolutionen kommer du då till den här sidan. Sidan visas med menyer på något språk, antingen engelska (om inte din Wikipedia-inloggning hängt med), eller svenska (om du valt svenska som menyspråk vid tidigare inloggning här).
  3. Se till så du är inloggad på Wikidata (samma inloggning som på (Wikipedia) och att du redan redigerat minst 50 gånger på Wikidata (detta gör dig till autobekräftad användare). Annars kommer du inte att kunna lägga in rekommenderat-märkning – be då tävlingsledaren eller någon annan om hjälp. Nedan fortsätter instruktionen för dig som är inloggad och gjort minst 50 redigeringar på Wikidata.
  4. Skrolla ner tills du hittar rubriken "Wikipedia". Klicka på länken "redigera" strax till höger om den rubriken.
  5. En rad ser ut som "sv Cederrevolutionen [en liten grå rosettsymbol]". Klicka på den rosettsymbolen, så ser du att en meny med olika alternativ fälls ut. I det här fallet bör menyraden "rekommenderad artikel" vara förvald.
  6. Vill du ta bort "rekommenderad artikel"-märkningen, klickar du en gång på den menyraden; du ser att menyraden avmarkeras och att den grå rosettsymbolen nu är oifylld. För en artikel som inte har någon märkning är rosettsymbolen oifylld från början, och då markerar du den rad som vill välja.
  7. Är du nöjd med ditt val, klicka på länken "publicera" (där länken "redigera") förut var. Välj annars "avbryt".
  8. Har du fler frågor? Skriv en kommentar på detta inlägg, pinga mig och signera ditt inlägg innan du publicerar det.
  9. Lycka till, allihopa! SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 27 juli 2020 kl. 23.27 (CEST)
Jag kommenterar mig själv… Artikeln Humlor tycker jag bara saknar en sak för att fungera som Rekommenderad artikel – en lite bättre ingress. Jag skulle gärna se ytterligare cirka 3–4 meningar med det viktigaste från artikeln. Kanske fixar jag det själv (om ingen annan hinner före). SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 27 juli 2020 kl. 23.32 (CEST)
 Fixat Nu har humleingressen blivit lite matigare… :-)--Paracel63 (diskussion) 28 juli 2020 kl. 00.05 (CEST)
Tack för utförlig beskrivning. Det där med att pinga inte funkar om man inte signerar glömde jag bort.. Höstblomma (diskussion) 28 juli 2020 kl. 16.24 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar Trevligt att du hade nytta av beskrivningen. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 28 juli 2020 kl. 16.49 (CEST)
@Sjunnesson: Du verkar ha glömt att lägga in rekommenderat-märkningen på Wikidata. Jag har fixat det i artiklarna du hittills rekommenderat, men du får jättegärna använda instruktionen ovan i fortsättningen. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 28 juli 2020 kl. 19.34 (CEST)

Krav på rekommenderade artiklar[redigera wikitext]

@Paracel63: m.fl.: Hur väl källbelagd ska en rekommenderad artikel vara, och hur väl ska den vara språkligt sett? Det här är inte enbart intressant för den här tävlingen, utan det är bra att ha riktlinjer när man skriver artiklar rent generellt. Framförallt är det dessa båda punkter jag skulle vilja ha en bedömning av "har ett korrekt språk utan stav- eller grammatikfel" har en källförteckning och källbelägger helst de olika avsnitten genom noter. En användare har anmärkt att Mars 2020 inte bör vara rekommenderad, för att den inte är tillräckligt källbelagd, för att språket inte är riktigt bra, o.s.v. Se artikeldisk. för Mars 2020, och skriv gärna mer i den diskussionen. Och jag kan ju själv se att det är rätt stor skillnad på de olika artiklar jag hittills har rekommenderat. Men det skulle vara intressant att få avgjort var gränsen går för rekommenderad. Själv har jag fram tills nu mest intresserat mig för vilka artiklar som ska bedömas som Bra och Utmärkta, och där går ofta åsikterna långt isär vid nomineringar. Antagligen finns det inte heller full konsensus om vilka artiklar som ska vara rekommenderade. Sjunnesson (diskussion) 28 juli 2020 kl. 12.56 (CEST)

@Sjunnesson: Tack för att du är med i tävlingen och gör Wikipedia bättre – och lyfter fram det som är bra! Vad som är lämpligt på Wikipedia utvecklas i regel via konsensus och praxis. Konsensus är att vi enar oss om något, medan praxis är att vi i för det mesta gör på ungefär samma sätt. Vad som är korrekt eller inte korrekt är nog lite olika från person till person, men sånt som jag själv inte skulle tycka är korrekt är särskrivningar, felstavningar, konstig ordföljd, oavslutade meningar, missbruk av fetstil etc.
I det här fallet har jag tyvärr inte tid att fördjupa mig i ämnet. Voyager85 skriver oftare än jag i rymdrelaterade artiklar och har antagligen rätt om en del av språkligheterna och källbristerna. Förhoppningsvis kan någon av er åtminstone förbättra artikeln under veckan. För dig, Sjunnesson, blir det åtminstone 10 poäng om du kan lista artikeln som hittad och lista det som kan behövas för att rekommendera den. Du kan dra nytta av Voyager85:s förtydliganden på diskussionssidan. Hoppas det går bra. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 28 juli 2020 kl. 17.17 (CEST)

Wikidata[redigera wikitext]

@Paracel63: Jag har under dagen rekommenderat artikeln om Gilbert Baker (som du nog har sett), samt avrekommenderat Månen och Johan Amos Comenius. Ingen av dessa tre har jag ändrat i Wikidata, så om du kan göra det är jag tacksam. :-) // Zquid (diskussion) 2 augusti 2020 kl. 20.50 (CEST)

Plus John Alvin Anderson och Roger Federer på avrekommenderat... // Zquid (diskussion) 2 augusti 2020 kl. 21.20 (CEST)
@Zquid:  Fixat--Paracel63 (diskussion) 2 augusti 2020 kl. 22.13 (CEST)