Wildfire (berg- och dalbana)

Från Wikipedia
Wildfire
Wildfire den 24 juni 2017.
Typ av åkattraktion
Berg- och dalbana
Plats
NöjesparkKolmårdens djurpark
Sverige Norrköping, Sverige
StatusÖppen
Tillverkning
TillverkareRocky Mountain Construction
USA USA
DesignerAlan Schilke
TypTrä
Kostnad136 miljoner SEK
Tekniska fakta
Höjd57 meter
142 meter över havet
Banans längd1265 meter
Fallhöjd49 meter
Högsta G-kraft (positiv)4
Lägsta G-kraft (negativ)-1
Maximal hastighet115 km/h
Maximal lutning83 grader vertikalt
Antal inversioner3 st
Kapacitet
Antal tåg2 st
Passagerare totalt24 st
Vagnar per tåg6 st
Åktid120 sec
Kapacitet960 åkande/timme
Övrigt
Längdgräns120 cm

Wildfire är en berg- och dalbana i trä som hade premiär 28 juni 2016 i Kolmårdens djurpark.

Med en topphastighet på 115km/h är Wildfire den näst snabbaste träberg- och dalbanan i Europa och dessutom bland dom högsta träberg- och dalbanan i världen, 57 meter. Den upplevda höjden kommer att bli avsevärt högre eftersom Wildfire byggs på en klippa med utsikt över Bråviken, på det högsta stället är banan 142 meter över havet.

När tågen åker ner längs klippväggen i toppfart är banan nära nog vertikal med 83 graders lutning. Wildfire räknas som en lång berg- och dalbana, 1265 meter på 120 sekunder, det är den längsta banan Rocky Mountain Construction någonsin har byggt.

Wildfire är den första berg och dalbanan utanför USA som använder sig av den nya typen av räls utvecklad av Rocky Mountain Construction. Rälsen möjliggör flera element som tidigare endast funnits på stålbanor. Wildfire har tre inversioner, det vill säga tillfällen när tågen åker helt upp och ner.

Grundläggningen skedde utan bygglov. Därefter beviljade Norrköpings kommun bygglov då man ansåg att betydande miljöpåverkan inte förelåg och att detaljplan inte behövdes. Detta överklagades av boende kring parken och Mark- och miljööverdomstolen beslutade i oktober 2016 att upphäva beslutet med motivering bland annat att bygglovet inte kunde ges utan en detaljplan som utrett trafik, störningar och påverkan på djurlivet.[1] Wildfire öppnade igen i juni 2017.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]