Kolmårdens djurpark

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kolmårdens djurpark
Kolmården Kolmårdens djurpark.jpg
Komårdens djurpark huvudentré
Plats Sverige Norrköpings kommun
Öppningsår 1965
Ägare Parks & Resorts Scandinavia
Yta 1,75 kvadratkilometer
Antal besökare 700 000 personer (2015)
Antal djurarter Cirka 80 stycken
Säsong Maj - September
Webbplats www.kolmarden.com

Kolmårdens djurpark, ofta kallad endast Kolmården, är med sin yta på 1,75 km² Nordens största djurpark och räknas också som en av de största i världen. Parken är belägen 18 km nordost om Norrköping vid Bråvikens norra strand, omkring 100 meter över havet. Djurparken håller cirka 80 olika arter varav flera är utrotningshotade och ingår i både svenska och internationella bevarandeprogram. Kolmården är ett privat aktiebolag där all vinst återinvesteras i verksamheten och man får heller inga bidrag från kommun eller stat.

Med uppemot 700 000 besökare varje sommar är Kolmården en av Sveriges största semesterdestinationer med eget resorthotell, delfinshow, berg- och dalbanor och temaparken Bamses Värld.

Lodjur med unge

Huvudattraktioner[redigera | redigera wikitext]

Marine World med Delfinarium[redigera | redigera wikitext]

Godiståget i Bamses Värld
Friflygning med falkar i den dagliga rovfågelshowen

Delfinariet är djurparkens mest besökta attraktion. Med sina tre inomhusbassänger som totalt rymmer 6400 kubikmeter vatten är det ett av de största delfinarierna i världen. Djurparken har under säsongen flera shower per dag som sker i den stora föreställningsbassängen. 2013 premiärvisades "Life", en delfinshow som syftar till att öka medvetenheten om havet, vår jord och de problem delfiner och andra marina däggdjur står inför. I anslutning till föreställningsbassängen också finns lagunen med undervattensfönster där besökarna kan komma nära delfinerna. Djurparken ger också möjligheten att boka guidade rundturer i delfinariet för att komma närmare delfinerna och klappa dem vid bassängkanten. Delfinariet ligger i området "Marine World" som byggdes 2008. I området finns också sälarna samt nöjesattraktionerna Delfinexpressen och Sjörövarskeppet.

Tiger World[redigera | redigera wikitext]

Tiger World är en temaanläggning med sibiriska tigrar och asiatiska vildhundar som färdigställdes till säsongen 2007. Här ges besökaren chansen att beskåda tigrarna från en gång med glasfönster som går nere i den ursprungliga tigeranläggningen. Efter ombyggnationen har tigrarnas yta fördubblats och innefattar numera även ett vattenfall och ett skogs- och bergsparti.

Safari[redigera | redigera wikitext]

Safari är namnet på den attraktion som 2011 ersatte Safariparken och möjligheten att åka in bland djuren med bil. Det nya Safari är en gondolbana som tar 28 minuter och färden går på mellan 4 - 25 meters höjd över en stor mängd exotiska djur som exempelvis lejon, björn, giraff och sebra.

Bamses värld[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Bamses Värld

Bamses värld är en temapark för barn och seriefiguren Bamses officiella hemvist. Besökaren kan här besöka de olika karaktärernas hus, träffa Bamse och hans vänner och se teaterföreställningen "Bamse och Tårttjuven". Med inspiration från filmerna om Bamse finns här flera åkattraktioner såsom berg och dalbanan Godiståget, Victoriaskeppet, Skalmans bilar och Dunderhonungsburkarna. Vid torget i Småköping finner man Pingos Café, Brummelisas Leksaksaffär, Katta Los godisaffär och Farmors Kök med nygräddade pannkakor och kötbullar. Intill ingången till Tuffa Tuffingarnas Förening har Krösus Sork startat ett Chokladhjul.

Rovfågel[redigera | redigera wikitext]

Mitt i djurparken finns skådeplatsen för rovfågelföreställningen. Här visas dagligen under säsong friflygande rovfåglar såsom falkar, berguv, gam och vråkar.

Aparium[redigera | redigera wikitext]

Aparium är en stor anläggning för parkens apor, här lever gibbon, gorilla, schimpans och dvärgsilkesapa. På somrarna sker daglig matning med frukt och grönsaker inför besökarna. De nya utomhusanläggningarna färdigställdes inför säsongen 2015.

Kolosseum[redigera | redigera wikitext]

Kolosseum är en anläggning för djurparkens tyngsta invånare nämligen asiatiska elefanter och trubbnoshörningar. Här bor bland annat Kung Carl XVI Gustafs elefanter Bua och Saonoi som hans majestät fick i gåva av Kung Bhumibol Adulyadej av Thailand efter ett statsbesök. I juli 2013 födde Bua Sveriges första asiatiska elefantkalv, Namsai. I kolosseum bor också surikater, som har möjlighet att vistas både inne och ute.

I anslutning till djurparken finns också parkens hotell, Vildmarkshotellet med spa, konferens, äventyrsbad, utsikt över Bråviken och egen ingång till djurparken. Utanför huvudentrén till djurparken ligger den privata aktören Kolmårdens Tropicarium med bland annat hajar, pirayor, alligatorer och en av Europas största ormavdelningar.

Djur[redigera | redigera wikitext]

Kolmården har sedan starten 1965 hållit exotiska djur från stora delar av världen, men har haft fokus på djur som är anpassningsbara till det svenska klimatet. Under 2000-talet har Kolmården satsat ännu mer på djur från arktiska och tempererade områden såsom myskoxe, snöleopard, sibirisk tiger, röd panda, takin och dhole.

Det föds omkring 300 djurungar, av många olika arter, varje år i Kolmårdens djurpark. Djurparken har en lyckosam avel av hotade arter och har fött fram bland annat delfiner, elefanter, noshöriningar, gorillor och tigrar. Bland några av de mest uppmärksammade djuren i djurparken kan nämnas noshörningen Nelson, gorillan Enzo, delfinen Flip, elefanterna Bua, Saonoi och ungen Namsai, Jan Lindblads vita tapir samt sälkutarna Anders och Benjamin som under våren 2013 rehabiliterades i djurparken för att senare under sommaren släppas ut i Östersjön igen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kolmårdens läge vid Bråviken

Planerna på att bygga en djurpark i dåvarande Kolmårdens landskommun formulerades 1962 av dåvarande kommunkonsulent Ulf Svensson. Det första spadtaget togs den 31 augusti 1964 och parken invigdes den 27 maj 1965 av landshövding Per Eckerberg. Området var då 1,25 km² stort och det fanns 210 djur av olika arter. Den första dagen var entrépriset 4 kronor och 50 öre, men när växelpengarna 50 öre tog slut höjdes entréavgiften till fem kronor jämnt. Det kom 48.000 besökare på invigningsdagen och köerna vid entrén blev långa.

De följande åren byggdes djurparken ut i snabb takt. År 1967 byggdes gondolbanan Kolmårdens Linbana som förde besökarna runt parken. Denna togs ur drift i augusti 2010 för att 2011 lämna plats åt efterföljaren, gondolbanan Safari.[1] 1968 blev isbjörnsanläggningen klar och 1969 invigdes Kolmårdens Delfinarium med tre delfiner, Flip, Skipper och Penelope.

1972 stod safariparken klar, en anläggning där besökarna tilläts köra sina privata bilar bland exotiska djur. Samma år kom de första brunbjörnarna som flyttade in i safariparken. 1978 byggdes en lantgård för att visa utrotningshotade husdjur och 1980 byggdes Kolmårdskyrkan.[2]

Parken ägdes tidigare av Norrköpings kommun men har sedan 1997 privata ägare. Året efter privatiseringen av djurparken öppnades temaparken Bamses Värld och den kända seriefiguren fick slutligen ett hem. Djurparken såldes sedan vidare och ägs sedan år 2000 av Parks & Resorts Scandinavia. Sedan Parks & Resorst tagit över har flera moderniseringar av parken gjorts, bland annat byggen av temaområden. Efter många år av förlust i kommunens ägo har Kolmården under början av 2000-talet blivit en av Nordens mest lönsamma nöjesparker och all vinst återinvesteras på tex. djuranläggningar eller attraktioner.

Djurparkens framtida utveckling[redigera | redigera wikitext]

Kolmården har 2014 antagit en ny policy att "Inspirera barn och vuxna till ett livslångt engagemang för djur och natur". Detta ska genomföras genom att utveckla Kolmården till en plats med "världsunika och oförglömliga upplevelser som man älskar och ständigt återkommer till". Det innebär både satsningar på pedagogik, djur och anläggningar samt åkattraktioner och uppelvelseområden.

Bekräftade nyheter

2014 - Tre nya djurarter ska flytta in i djurparken: gemsbock, takin och vildsvin. Dessutom byggs gorillaanläggningen ut.

2015 - Kolmården bygger ett helt nytt Bamses värld, ett upplevelseland i det område som tidigare varit Wild Camp.

2016 - Wildfire, en berg och dalbana i trä som marknadsförs som världens bästa.

Boende[redigera | redigera wikitext]

Kolmården har tre egna boendealternativ på området, det största, Vildmarkshotellet ligger vid Bråvikens strand och har 213 rum. Hotellet har fyra stjärnor och profilerar sig både som ett konferens och barnvänligt familjehotell med olika boendepaket under året. På hotellet finns familjespa med bad och flera restauranger, dessutom egen entré till djurparken och man erbjuder också speciella guidningar.

Vandrarhemmet Varglyan inhyses i Loftstugan och intilliggande byggnader vid djurparkens tidigare huvudentré, intill Bråviken. Under vinterhalvåret används vandrarhemmet till skolklasser och kursdeltagare men under sommaren är det ett enklare alternativ för djurparksbesökarna som vill stanna två dagar.

Safari camp är en exklusiv afrikansk tältby intill savannen i Safariparken med antiloper och giraffer utanför tältet och lejonen runt hörnet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5897244
  2. ^ Gillsäter (1983), s. 21-22, 99, 147

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Koordinater: 58°39′55″N 16°27′59″Ö / 58.66528°N 16.46639°Ö / 58.66528; 16.46639