Kolmårdens djurpark

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kolmårdens djurpark
Kolmården Kolmårdens djurpark.jpg
Kolmårdens djurpark huvudentré
Fakta
Plats Norrköpings kommun
Land Sverige Sverige
Öppningsår 1965
Grundare Ulf Svensson
Ägare Parks & Resorts Scandinavia
Yta 1,75 kvadratkilometer
Antal besökare 720 000 personer (2015)
Säsong Maj - September
Antal arter Cirka 80 stycken
Koordinater 58°39′16″N 16°27′59″Ö / 58.65444°N 16.46639°Ö / 58.65444; 16.46639
Karta
Kolmårdens djurparks läge i södra Sverige
Red pog.svg
Kolmårdens djurparks läge i södra Sverige
Övrigt
Webbplats www.kolmarden.com
Commons Kolmården Zoo
Hitta fler artiklar om djurparker med

Kolmårdens djurpark är med sin yta på 1,75 km² Nordens största djurpark och räknas också som en av de största i världen. Djurparken grundades av Ulf Svensson, som också var parkens direkör under många år. Kolmårdens djurpark öppnades för besökare 1965.


Parken är belägen 18 km nordost om Norrköping vid Bråvikens norra strand, omkring 100 meter över havet. Djurparken håller cirka 80 olika arter varav flera är utrotningshotade och ingår i både svenska och internationella bevarandeprogram. Kolmården är ett privat aktiebolag där all vinst återinvesteras i verksamheten och man får heller inga bidrag från kommun eller stat.

Med uppemot 700 000 besökare varje sommar är Kolmården en av Sveriges största semesterdestinationer med eget resorthotell, delfinshow, flera berg- och dalbanor och temaparken Bamses Värld.

Lodjur med unge

Upplevelseparken[redigera | redigera wikitext]

Marine World och Delfinshowen Life[redigera | redigera wikitext]

Godiståget i Bamses Värld
Friflygning med falkar i den dagliga rovfågelshowen

Delfinariet är djurparkens mest besökta attraktion och det enda av sitt slag i Norden. Med sina tre inomhusbassänger som totalt rymmer 6400 kubikmeter vatten är det ett av de största delfinarierna i världen. Djurparken har under säsongen flera shower per dag som sker i den stora föreställningsbassängen. 2013 premiärvisades "Life", en delfinshow som syftar till att öka medvetenheten om havet, vår jord och de problem delfiner och andra marina däggdjur står inför. Life har vunnit ett internationellt pris för bästa produktion i sin klass. I anslutning till föreställningsbassängen också finns lagunen med undervattensfönster där besökarna kan komma nära delfinerna. Djurparken ger också möjligheten att boka guidade rundturer i delfinariet för att komma närmare delfinerna och klappa dem vid bassängkanten. Delfinariet ligger i området "Marine World" som byggdes 2008. I området finns också sälarna samt nöjesattraktionerna Delfinexpressen och Sjörövarskeppet.

Tiger World[redigera | redigera wikitext]

Tiger World är Kolmårdens asiatiska anläggning med de sibiriska tigrarna och de asiatiska vildhundarna. Med bara ett glas eller galler mellan sig och tigrarna kommer man nära inpå tigrarna. Under sommaren finns dagliga visningar och utvalda dagar matas tigrarna med stora köttstycken.

Nedgrävd i anläggningen finns en gammal rysk buss där glasen byts ut mot galler. I den förhandsbokade upplevelsen Tiger Tour erbjuds gästerna besöka bussen och komma nära världens största kattdjur.

Safari[redigera | redigera wikitext]

Safari är en världsunik åkattraktion som sedan 2011 tar med besökarna på en resa över björnarnas skog, det afrikanska höglandet och den stora savannen. På bara några meters höjd svävar man ljudlöst fram över lejonens dal och får uppleva den stora flocken med afrikanska lejon.

Safari är en linbana där färden går på mellan 4 och 25 meters höjd över en stor mängd exotiska djur som björn, giraff, sebra, bisonoxe och stenbockar. Av miljö och säkerhetsskäl ersatte Safaribanan den gamla Safariparken med bil.

Besökare kan komma ännu närmre safaridjuren genom olika förhandsbokade guidningar som lejonkulan eller bo en natt i de afrikanska tälten på Safari Camp.

Bamses värld[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Bamses Värld

Bamses värld är en temapark för barn och seriefiguren Bamses officiella hemvist. Besökaren kan här besöka de olika karaktärernas hus, träffa Bamse och hans vänner och se teaterföreställningen "Bamse och Tårttjuven". Med inspiration från filmerna om Bamse finns här flera åkattraktioner såsom berg och dalbanan Godiståget, Victoriaskeppet, Skalmans bilar och Dunderhonungsburkarna. Vid torget i Småköping finner man Pingos Café, Brummelisas Leksaksaffär, Katta Los godisaffär och Farmors Kök med nygräddade pannkakor och köttbullar. Intill ingången till Tuffa Tuffingarnas Förening har Krösus Sork startat ett Chokladhjul.

Sommaren 2016 kan besökarna också åka med i Skalmans Ballonger, en ny attraktion baserad på luftballongen Bamse och hans vänner flyger världen över i på både filmduken och i tidningarna.

Rovfågelshow[redigera | redigera wikitext]

Mitt i djurparken finns skådeplatsen för rovfågelshowen. Varje dag under sommaren visas de stora och snabba rovfåglarna flyga fritt över Kolmården i kombination till musik och skådespel. Bland rovfåglarna kan nämnas ökenvråk, juggerfalk, marknäshornsfågel och berguv.

Rovfågelshowen visas vanligen två gånger per dag och är en av de populäraste i Kolmården.

Aparium[redigera | redigera wikitext]

Aparium är en stor anläggning för Kolmårdens apor. Här kan man uppleva Sveriges enda gorillor, världens största apa liksom den stora flocken med schimpanser. Till parkens största akrobater räknas gibbonerna som svingar sig och kastar sig från träd till träd.

Kolmården har arbetat aktivt med bevarandearbete för att rädda världens apor från utrotning. Gorillorna ingår i ett internationellt uppfödningsprojekt och man stödjer genom Kolmårdens insamlingsstiftelse arbetet på plats i Afrikas regnskogar.

Sommardagar har besökarna chansen att få se aporna matas med frukt och grönt, de har alla blivit mycket duktiga på att fånga djurvårdarens godsaker såsom bananer och sallad.

Kolosseum[redigera | redigera wikitext]

Elefanten Saonoi och Susie Päivärinta

Kolosseum är en anläggning för djurparkens tyngsta invånare - asiatiska elefanter och trubbnoshörningar. Här bor bland annat Kung Carl XVI Gustafs egna elefanter Bua och Saonoi som hans majestät fick i gåva av Kung Bhumibol Adulyadej av Thailand efter ett statsbesök. I juli 2013 födde Bua Sveriges första asiatiska elefantkalv, Namsai. I Kolloseum bor också en grupp lekfulla surikater.

Varje dag visar elefantskötarna upp sina elefanter och deras förmågor på visningsområdet.

I anslutning till djurparken finns också parkens hotell, Vildmarkshotellet med spa, konferens, äventyrsbad, utsikt över Bråviken och egen ingång till djurparken. Utanför huvudentrén till djurparken ligger den privata aktören Kolmårdens Tropicarium med bland annat hajar, pirayor, alligatorer och en av Europas största ormavdelningar.

Djur[redigera | redigera wikitext]

Kolmården har sedan starten 1965 hållit exotiska djur från stora delar av världen, men har haft fokus på djur som är anpassningsbara till det svenska klimatet. Under 2000-talet har Kolmården satsat ännu mer på djur från arktiska och tempererade områden såsom myskoxe, snöleopard, sibirisk tiger, röd panda, takin och dhole.

Det föds omkring 300 djurungar, av många olika arter, varje år i Kolmårdens djurpark. Djurparken har en lyckosam avel av hotade arter och har fött fram bland annat delfiner, elefanter, noshöriningar, gorillor och tigrar. Bland några av de mest uppmärksammade djuren i djurparken kan nämnas noshörningen Nelson, gorillan Enzo, delfinen Flip, elefanterna Bua, Saonoi och ungen Namsai, Jan Lindblads vita tapir samt sälkutarna Anders och Benjamin som under våren 2013 rehabiliterades i djurparken för att senare under sommaren släppas ut i Östersjön igen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kolmårdens läge vid Bråviken

Planerna på att bygga en djurpark i dåvarande Kolmårdens landskommun formulerades 1962 av dåvarande kommunkonsulent Ulf Svensson. Det första spadtaget togs den 31 augusti 1964 och parken invigdes den 27 maj 1965 av landshövding Per Eckerberg. Området var då 1,25 km² stort och det fanns 210 djur av olika arter. Den första dagen var entrépriset 4 kronor och 50 öre, men när växelpengarna 50 öre tog slut höjdes entréavgiften till fem kronor jämnt. Det kom 48.000 besökare på invigningsdagen och köerna vid entrén blev långa.

De följande åren byggdes djurparken ut i snabb takt. År 1967 byggdes gondolbanan Kolmårdens linbana som förde besökarna runt parken. Denna togs ur drift i augusti 2010 för att 2011 lämna plats åt efterföljaren, gondolbanan Safari.[1] 1968 blev isbjörnsanläggningen klar och 1969 invigdes Kolmårdens Delfinarium med tre delfiner, Flip, Skipper och Penelope.

1972 stod safariparken klar, en anläggning där besökarna tilläts köra sina privata bilar bland exotiska djur. Samma år kom de första brunbjörnarna som flyttade in i safariparken. 1978 byggdes en lantgård för att visa utrotningshotade husdjur och 1980 byggdes Kolmårdskyrkan.[2]

Parken ägdes tidigare av Norrköpings kommun men har sedan 1997 privata ägare. Året efter privatiseringen av djurparken öppnades temaparken Bamses Värld. Djurparken såldes sedan vidare och ägs sedan år 2000 av Parks & Resorts Scandinavia. Sedan Parks & Resorst tagit över har flera moderniseringar av parken gjorts, bland annat byggen av temaområden. Efter många år av förlust i kommunens ägo har Kolmården under början av 2000-talet blivit en av Nordens mest lönsamma nöjesparker och all vinst återinvesteras på tex. djuranläggningar eller attraktioner.

Djurparkens framtida utveckling[redigera | redigera wikitext]

Kolmården har 2014 antagit en ny policy att "Inspirera barn och vuxna till ett livslångt engagemang för djur och natur". Detta ska genomföras genom att utveckla Kolmården till en plats med "världsunika och oförglömliga upplevelser som man älskar och ständigt återkommer till". Det innebär både satsningar på pedagogik, djur och anläggningar samt åkattraktioner och uppelvelseområden.

Nyheter och satsningar

2014 - Tre nya djurarter flyttar in i djurparken: gemsbock, takin och vildsvin. Dessutom byggs gorillaanläggningen ut.

2015 - Kolmården bygger ett helt nytt Bamses värld, ett upplevelseland i det område som tidigare varit Wild Camp. Schimpanserna får en ny utomhusanläggning.

2016 - Wildfire, en berg- och dalbana i trä som anses bli världens bästa.

Nya barnens lantgård byggs

Skalmans luftballonger

En ny entré och en ny parkering

Boende[redigera | redigera wikitext]

Kolmården har tre egna boendealternativ på området, det största, Vildmarkshotellet ligger vid Bråvikens strand och har 213 rum. Hotellet har fyra stjärnor och profilerar sig både som ett konferens och barnvänligt familjehotell med olika boendepaket under året. På hotellet finns familjespa med bad och flera restauranger, dessutom egen entré till djurparken och man erbjuder också speciella guidningar.

Vandrarhemmet Varglyan inhyses i Loftstugan och intilliggande byggnader vid djurparkens tidigare huvudentré, intill Bråviken. Under vinterhalvåret används vandrarhemmet till skolklasser och kursdeltagare men under sommaren är det ett enklare alternativ för djurparksbesökarna som vill stanna två dagar.

Safari camp är en exklusiv afrikansk tältby intill savannen i Safariparken med antiloper och giraffer utanför tältet och lejonen runt hörnet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5897244
  2. ^ Gillsäter (1983), s. 21-22, 99, 147

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]