Kolmårdens djurpark

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kolmårdens djurpark
Kolmården Kolmårdens djurpark.jpg
Kolmårdens djurparks huvudentré
Fakta
PlatsNorrköpings kommun
LandSverige Sverige
Öppningsår1965
GrundareUlf Svensson
ÄgareParks & Resorts Scandinavia
Yta1,75 kvadratkilometer
Antal besökare727 000(2016)
SäsongApril - Oktober
Antal arterCirka 80 stycken
Koordinater58°39′16″N 16°27′59″Ö / 58.65444°N 16.46639°Ö / 58.65444; 16.46639
Karta
Kolmårdens djurparks läge i södra Sverige
Red pog.svg
Kolmårdens djurparks läge i södra Sverige
Övrigt
MedlemskapSvenska djurparksföreningen (SDF) och Europeiska djurparksföreningen (EAZA)
Webbplatswww.kolmarden.com
CommonsKolmården Zoo
Hitta fler artiklar om djurparker med

Kolmårdens djurpark är med sin yta på 1,75 kvadratkilometer Nordens största djurpark och räknas också som en av de största i världen. Djurparken grundades av Ulf Svensson, som också var parkens direktör under många år. Kolmårdens djurpark öppnades för besökare den 27 maj 1965[1].

Parken är belägen 18 kilometer nordost om Norrköping vid Bråvikens norra strand, omkring 100 meter över havet. Djurparken håller cirka 80 olika arter varav flera är utrotningshotade och ingår i både svenska och internationella bevarandeprogram. Kolmården ägs av ett privat aktiebolag.

Med över 700 000 besökare varje sommar är djurparken en av Sveriges största semesterdestinationer med eget resorthotell, delfinshow, flera berg- och dalbanor och temaparken Bamses Värld.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kolmårdens läge vid Bråviken.

Planerna på att bygga en djurpark i dåvarande Kolmårdens landskommun formulerades 1962 av dåvarande kommunkonsulent Ulf Svensson. Kommunaltekniska Planeringsbyrån i Borås med arkitekt Tage Hedlund i spetsen konsulterades för att projektera djurparken. Det första spadtaget togs den 31 augusti 1964 och parken invigdes den 27 maj 1965[1] av landshövding Per Eckerberg. Området var då 1,25 km² stort och det fanns 210 djur av olika arter. Den första dagen var entrépriset 4 kronor och 50 öre, detta höjdes senare till 5 kronor. Det kom 48.000 besökare på invigningsdagen och köerna vid entrén blev långa.

De följande åren byggdes djurparken ut i snabb takt. År 1967 byggdes gondolbanan Kolmårdens linbana som förde besökarna runt parken. Denna togs ur drift i augusti 2010 för att 2011 lämna plats åt efterföljaren, gondolbanan Safari.[2] 1968 blev isbjörnsanläggningen klar och 1969 invigdes Kolmårdens Delfinarium med tre delfiner, Flip, Skipper och Penelope.

År 1972 stod safariparken klar, en anläggning där besökarna tilläts köra sina privata bilar bland exotiska djur. Samma år kom de första brunbjörnarna som flyttade in i safariparken. 1978 byggdes en lantgård för att visa utrotningshotade husdjur och 1980 byggdes Kolmårdskyrkan.[3]

Parken ägdes tidigare av Norrköpings kommun men har sedan 1997 privata ägare. Året efter privatiseringen av djurparken öppnades temaparken Bamses Värld. Djurparken såldes sedan vidare och ägs sedan år 2000 av Parks & Resorts Scandinavia (som fick sin nuvarande ägare 2005[4]). Sedan Parks and Resorts tagit över har flera moderniseringar av parken gjorts, bland annat byggen av temaområden. Efter många år av förlust i kommunens ägo har Kolmården under början av 2000-talet blivit en av Nordens mest lönsamma nöjesparker. Ägarna poängterar[4] att det är frågan om långsiktiga investeringar som betalar sig tillbaka långsamt; det mesta av vinsten återinvesteras.

Under 2015 invigdes ett nytt Bamses Värld och 2016 berg- och dalbanan Wildfire.

Upplevelseparken[redigera | redigera wikitext]

En trend bland nöjesparker, vilket är den bransch ägaren Parks and Resorts räknar sig till, är att profilera sig med ett tema. Ett exempel på hur detta tar sig uttryck är att besökare som köar till en gondol blir underhållna med en fiktiv historia om en biolog som tyckte om djur och om att flyga.[4]

En annan trend är edutainment, att besökarna skall ha möjlighet att lära sig något, samtidigt som de har roligt. Bland annat skolklasser bjuds på sådan, vilket företaget menar åtminstone delvis kan ersätta besök på vad de beskriver som "dammiga museer".[4]

Marine World och Delfinshowen Life[redigera | redigera wikitext]

Delfin.

Delfinariet är djurparkens mest besökta attraktion och det enda av sitt slag i Norden (delfinariet i Tammerfors lades ner på grund av kritik mot denna typ av verksamhet och vikande besökarantal[5][6]). Med sina tre inomhusbassänger som totalt rymmer 6400 kubikmeter vatten är det ett av de största delfinarierna i världen. Djurparken har under säsongen flera shower per dag som sker i den stora föreställningsbassängen. 2013 premiärvisades "Life", en delfinshow som syftar till att öka medvetenheten om havet, vår jord och de problem delfiner och andra marina däggdjur står inför. Life har vunnit ett internationellt pris för bästa produktion i sin klass. I anslutning till föreställningsbassängen också finns lagunen med undervattensfönster där besökarna kan komma nära delfinerna. Djurparken ger också möjligheten att boka guidade rundturer i delfinariet för att komma närmare delfinerna och klappa dem vid bassängkanten. Delfinariet ligger i området "Marine World" som byggdes 2008. I området finns också sälarna samt nöjesattraktionerna Delfinexpressen och Sjörövarskeppet.

Tiger World[redigera | redigera wikitext]

Tiger World är Kolmårdens asiatiska anläggning med de sibiriska tigrarna och de asiatiska vildhundarna. Med bara ett glas eller galler mellan sig och tigrarna kommer man nära inpå tigrarna. Under sommaren finns dagliga visningar och utvalda dagar matas tigrarna med stora köttstycken.

Nedgrävd i anläggningen finns en gammal rysk buss där glasen byts ut mot galler. I den förhandsbokade upplevelsen Tiger Tour erbjuds gästerna besöka bussen och komma nära världens största kattdjur.

Safari[redigera | redigera wikitext]

Safariparken gör det möjligt för besökare att åka bland djuren, som på en afrikansk safari. Från 1972 var det möjligt att köra genom parken med egen bil. Under 1980-talet infördes ett tåg, vagnar dragna av ett lokliknande fordon. År 2011 ersattes safari på marken med en linbana.[7] En tidigare linbana, från 1967, lades ner 2010.

Linbanan går på fyra till tjugofem meters höjd över och genom hägnen, med bland annat björn, giraff, zebra, bisonoxe och stenbock. Av miljö- och säkerhetsskäl ersatte Safaribanan den gamla Safariparken med bil.

När folk körde med egna bilar förekom det att de steg ut. 1982 blev en man som gjorde detta dödad av lejonen.[8]

Besökare kan komma ännu närmre safaridjuren genom olika förhandsbokade guidningar som lejonkulan eller bo en natt i de afrikanska tälten på Safari Camp.

Åren 1991–2012 fick besökare, genom projektet "Närkontakt varg", komma in i ett hägn med socialiserade vargar. Man hade från 1980-talet arbetat med att socialisera vargarna för att lättare kunna sköta dem. 1991 började man låta också vanliga människor boka besök där de fick komma in till vargarna, vilket blev en publiksuccé med som mest 8000 personer per år. Projektet avslutades 2012, då en biolog[ej i angiven källa] blivit attackerad och dödad av en av varggrupperna.[9] Djurparken och dess dåvarande zoologiska chef åtalades för bristande säkerhetsarrangemang.[10][11] Åren närmast före dödsolyckan hade det skett en rad tillbud och olycksfall med bland annat bettskador som följd. Ungefär ett år före olyckan råkade en annan vargguide ut för en livsfarlig händelse när hon arbetade ensam i hägnet. Den zoologiska chefen dömdes i december 2016 för grovt arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och dagsböter. Kolmårdens djurpark ålades en företagsbot på 3,5 miljoner kronor för att bolaget inte gjort vad som skäligen kunnat krävas.[12]

Bamses värld[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Bamses Värld
Godiståget i Bamses Värld

Bamses värld är en temapark för barn och seriefiguren Bamses officiella hemvist. Besökaren kan här besöka de olika karaktärernas hus, träffa Bamse och hans vänner och se teaterföreställningen "Bamse och Tårttjuven". Med inspiration från filmerna om Bamse finns här flera åkattraktioner såsom berg- och dalbanan Godiståget, Victoriaskeppet, Skalmans bilar och Dunderhonungsburkarna. Vid torget i Småköping finner man Pingos Café, Brummelisas Leksaksaffär, Katta Los godisaffär och Farmors Kök med pannkakor och köttbullar. Intill ingången till Tuffa Tuffingarnas Förening har Krösus Sork startat ett Chokladhjul.

Sommaren 2016 kan besökarna också åka med i Skalmans Ballonger, en ny attraktion baserad på luftballongen Bamse och hans vänner flyger världen över i på både filmduken och i tidningarna.

Rovfågelshow[redigera | redigera wikitext]

Mitt i djurparken finns skådeplatsen för rovfågelshowen. Varje dag under sommaren visas de stora och snabba rovfåglarna flyga fritt över Kolmården i kombination till musik och skådespel. Bland rovfåglarna kan nämnas ökenvråk, juggerfalk, marknäshornsfågel och berguv.

Rovfågelshowen visas vanligen två gånger per dag och är en av de populäraste i Kolmården.

Aparium[redigera | redigera wikitext]

Aparium är en stor anläggning för Kolmårdens apor. Här kan man uppleva Sveriges enda gorillor, världens största apa liksom den stora flocken med schimpanser. Till parkens största akrobater räknas gibbonerna som svingar sig och kastar sig från träd till träd.

Kolmården har arbetat aktivt med bevarandearbete för att rädda världens apor från utrotning. Gorillorna ingår i ett internationellt uppfödningsprojekt och man stödjer genom Kolmårdens insamlingsstiftelse arbetet på plats i Afrikas regnskogar.

Sommardagar har besökarna chansen att få se aporna matas med frukt och grönt, de har alla blivit mycket duktiga på att fånga djurvårdarens godsaker såsom bananer och sallad.

Kolosseum[redigera | redigera wikitext]

Elefanten Saonoi och Susie Päivärinta.

Kolosseum är en anläggning för djurparkens tyngsta invånare - asiatiska elefanter och trubbnoshörningar. Här bor bland annat Kung Carl XVI Gustafs egna elefanter Bua och Saonoi som hans majestät fick i gåva av Kung Bhumibol Adulyadej av Thailand efter ett statsbesök. I juli 2013 födde Bua Sveriges första asiatiska elefantkalv, Namsai. I Koloseum bor också en grupp surikater.

Varje dag visar elefantskötarna upp sina elefanter och deras förmågor på visningsområdet.

I anslutning till djurparken finns också parkens hotell, Vildmarkshotellet med spa, konferens, äventyrsbad, utsikt över Bråviken och egen ingång till djurparken. Utanför huvudentrén till djurparken ligger den privata aktören Kolmårdens Tropicarium med bland annat hajar, pirayor, alligatorer och en av Europas största ormavdelningar.

Djur[redigera | redigera wikitext]

Kolmården har sedan starten 1965 hållit exotiska djur från stora delar av världen, men har haft fokus på djur som är anpassningsbara till det svenska klimatet. Under 2000-talet har Kolmården satsat ännu mer på djur från arktiska och tempererade områden såsom myskoxe, snöleopard, sibirisk tiger, röd panda, taki och dhole.

Det föds årligen omkring 300 djurungar i Kolmårdens djurpark. Djurparken har en lyckosam avel av hotade arter[källa behövs] och har fött fram bland annat delfiner, elefanter, noshörningar, gorillor och tigrar. Bland några av de mest uppmärksammade djuren i djurparken kan nämnas noshörningen Nelson, gorillan Enzo, delfinen Flip, elefanterna Bua, Saonoi och ungen Namsai, Jan Lindblads vita tapir samt sälkutarna Anders och Benjamin, som under våren 2013 rehabiliterades i djurparken för att senare under sommaren släppas ut i Östersjön igen.

Boende[redigera | redigera wikitext]

Kolmården har tre egna boendealternativ på området, det största, Vildmarkshotellet ligger vid Bråvikens strand och har 213 rum. Hotellet har fyra stjärnor och profilerar sig både som ett konferens och barnvänligt familjehotell med olika boendepaket under året. På hotellet finns familjespa med bad och flera restauranger, dessutom egen entré till djurparken och man erbjuder också speciella guidningar.

Vildmarkshotellet genomgick en omfattande renovering vintern 2019 med ny konferensavdelning, utökad restaurang och uppdaterade hotellrum.

Vandrarhemmet Varglyan inhyses i Loftstugan och intilliggande byggnader vid djurparkens tidigare huvudentré, intill Bråviken. Under vinterhalvåret används vandrarhemmet till skolklasser och kursdeltagare men under sommaren är det ett enklare alternativ för djurparksbesökarna som vill stanna två dagar.

Safari camp är en exklusiv afrikansk tältby intill savannen i Safariparken med antiloper och giraffer utanför tältet och lejonen runt hörnet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] Norgren 06:00 | 2005-05-02, Susanna Beskow (2 maj 2005). ”40-årskalas i Kolmårdens djurpark”. www.folkbladet.se. https://www.folkbladet.se/nyheter/40-arskalas-i-kolmardens-djurpark-2814530.aspx. Läst 30 juni 2019. 
 2. ^ http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5897244
 3. ^ Gillsäter (1983), s. 21-22, 99, 147
 4. ^ [a b c d] ”Årsredovisning 2010”. Parks and Resorts. Arkiverad från originalet den 17 april 2012. https://web.archive.org/web/20120417131715/http://www.parksandresorts.com/Global/%C3%85rsredovisning%202010/parkredovisning_2010_om_parks_and_resorts.pdf. Läst 28 oktober 2016. ”Johan Tidstrand: "Vi investerar på lång sikt och planterar frön som inte betalar sig på många år, för vi kommer aldrig att sälja."” 
 5. ^ Eva Ekholm (23 juli 2014). ”Evira: Delfinariet är cirkus, inte zoo”. Rundradion. https://svenska.yle.fi/artikel/2014/07/23/evira-delfinariet-ar-cirkus-inte-zoo. 
 6. ^ Ida Fellman (16 november 2015). ”Delfinungar dör på Särkänniemi delfinarium”. Rundradion. https://svenska.yle.fi/artikel/2015/10/27/delfinungar-dor-pa-sarkanniemi-delfinarium. 
 7. ^ ”Safari - Från bilköer till trädtoppar”. Kolmårdens djurpark. 27 maj 2015. Arkiverad från originalet den 28 oktober 2016. https://web.archive.org/web/20161028152937/http://www.kolmarden.com/blog/63. Läst 28 oktober 2016. 
 8. ^ Anneli Wikström (27 juli 2007). ”Döden lurar i Safariparken”. Expressen. http://www.expressen.se/nyheter/doden-lurar-i-safariparken/. 
 9. ^ Jessica Josefsson (30 september 2016). ”Vargarna attackerade kvinnan för att döda”. Expressen. http://www.expressen.se/nyheter/vargarna-attackerade-kvinnan-for-att-doda/. 
 10. ^ Elisabet Örnerborg (29 september 2016). ”Nu startar vargrättegången mot Kolmården”. Arbetarskydd. http://www.arbetarskydd.se/Arbetsmiljobrott/nu-startar-vargrattegangen-mot-kolmarden-6792124. 
 11. ^ Elisabet Örnerborg (12 september 2016). ”Jag har svårt att tro att vargarna skulle attackera henne”. Arbetarskydd. http://www.arbetarskydd.se/Arbetsmiljobrott/jag-har-svart-att-tro-att-vargarna-skulle-attackera-henne-6781902. 
 12. ^ ”Dom i mål B442-15”. Norrköpings tingsrätt. 21 december 2016. Arkiverad från originalet den 20 maj 2018. https://web.archive.org/web/20180520193612/http://www.norrkopingstingsratt.domstol.se/Om-Norrkopings-tingsratt/Nyheter-och-pressmeddelanden/Dom-i-mal-B442-15/. Läst 30 juni 2017. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]