Wilhelm Fuchs

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Wilhelm Fuchs
Wilhelm Fuchs (till vänster) med Kurt Daluege och Otto Winkelmann år 1940.
Wilhelm Fuchs (till vänster) med Kurt Daluege och Otto Winkelmann år 1940.
HH-SS-Oberfuhrer-Collar.png Oberführer
Född1 september 1898
Mannheim, Storhertigdömet Baden, Kejsardömet Tyskland
Död24 januari 1947 (48 år)
Belgrad, Jugoslavien
Inträde1 december 1932
Tjänstetid1932–1945
Befäl1) Einsatzgruppe Serbien
2) Einsatzkommando 3

Wilhelm Fuchs, född 1 september 1898 i Mannheim, död 24 januari 1947 i Belgrad, var en tysk promoverad agronom och SS-officer. Fuchs, som uppnådde tjänstegraden Oberführer, innehade en rad höga poster inom Sicherheitspolizei och Sicherheitsdienst.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Fuchs studerade lantbruksvetenskap vid Leipzigs universitet, där han år 1929 promoverades. Efter nazisternas maktövertagande år 1933 blev Fuchs en av riksbondeledaren Walther Darrés adjutanter.

I april 1941 angrep Tyskland Jugoslavien och Fuchs utsågs då till befälhavare för Einsatzgruppe Serbien som bland annat bekämpade Titos kommunistiska partisaner som saboterade järnvägslinjer, telefonlinjer och annan infrastruktur i syfte att försvåra för de tyska ockupanterna.

Från augusti 1943 till maj 1944 var Fuchs chef för Einsatzkommando 3 (EK3), ett mobilt insatskommando som ingick i Einsatzgruppe A och som opererade i Litauen. Han var därtill kommendör för Sicherheitspolizei och Sicherheitsdienst i Litauen och under hans befäl stängdes Kaunas getto; judarna deporterades till Stutthof, Auschwitz och Dachau.

Efter andra världskriget utlämnades Fuchs till Jugoslavien, där han tillsammans med August Meyszner dömdes till döden och avrättades som krigsförbrytare.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]