Wilhelm Zaisser

Från Wikipedia
Wilhelm Zaisser
Född20 juni 1893
Rotthausen, Tyskland
Död3 mars 1958[1][2] (64 år)
Östberlin, Östtyskland
Medborgare iÖsttyskland
SysselsättningPolitiker, översättare, militär
Befattning
Ledamot i Volkskammer
Politiskt parti
Tysklands kommunistiska parti
Tysklands socialistiska enhetsparti ()
Sovjetunionens kommunistiska parti
MakaElisabeth Zaisser
Utmärkelser
Karl-Marx-Orden[3]
Redigera Wikidata

Wilhelm Zaisser, född 20 juni 1893 i Rotthausen utanför Gelsenkirchen, död 3 mars 1958 i Berlin, var en tysk militär, lärare och partifunktionär i Tysklands kommunistiska parti och Sovjetunionens kommunistiska parti, samt chef för Stasi 1950-1953.

Zaisser gick som tysk officer över till de ryska trupperna i Ukraina 1917. Under mellankrigstiden var han verksam som hemlig organisatör i Rhenlandet och Ruhr samt användes som inspektör av kommunistorganisationer på olika håll i världen. I spanska inbördeskriget var Zaisser under namnet general Gómez chef för den internationella brigaden. Under andra världskriget var Zaisser verksam i Moskva, bland annat med politisk omskolning av tyska krigsfångar. Han dök upp i Östtyskland 1947 och blev 1949 utbildningschef för folkpolisens militära formationer.

I samband med grundandet av Stasi i februari 1950 blev Wilhelm Zaisser chef och Erich Mielke hans ställföreträdare med rang av statssekreterare. Efter Folkupproret i Östtyskland 17 juni 1953 och ett misslyckat kuppförsök mot Walter Ulbricht avsattes Zaisser och Ernst Wollweber blev ny Stasi-chef.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Wilhelm Zaisser.[källa från Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Wilhelm Zaisser, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  3. ^ Neues Deutschland, 16 juni 1953.[källa från Wikidata]