Wilhelmskriket

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Wilhelmskriket

Wilhelmskriket (eng. Wilhelm scream) är en ljudeffekt som spelades in till filmen Distant Drums, men som sedan har blivit en av de mest välkända och välanvända ljudeffekterna som återkommer i stora filmproduktioner. Tillsammans med en inspelning av en rödstjärtad vråk är denna effekt troligen en av de bäst kända ljudklichéerna.

Denna ljudeffekt användes under 1950- och 1960-talen, men dess stora genombrott kom tack vare Ben Burtt som arbetade med ljudet för Stjärnornas krig. Han hittade originalinspelningen på ett band märkt ”Man som blir uppäten av en alligator”. Han gav det namnet Wilhelm, efter en karaktär som skrek detta i filmen The Charge at Feather River (1953).

Effektens användning i Stjärnornas krig var något av ett insider-skämt i filmindustrin, speciellt i studion Skywalker Sound. Studion fortsätter att klippa in denna ljudeffekt överallt där det är passande. Ljudeffekten är med i alla Stjärnornas krig-filmerna, och i Indiana Jones and the Temple of Doom, kanske som ett skämt-i-skämtet, förekommer ljudet när en bifigur blir uppäten av en krokodil.

Många[vem?] anser att det var Sheb Wooley som var den röstskådespelare som skrek in Wilhelmskriket. Sheb förekommer bland eftertexterna till filmen Distant Drums som ”Voice extra”.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]