Indiana Jones och de fördömdas tempel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Indiana Jones
och de fördömdas tempel

(Indiana Jones and the Temple of Doom)
GenreÄventyr
Action
RegissörSteven Spielberg
ProducentRobert Watts
ManusWillard Huyck
Gloria Katz
SynopsisGeorge Lucas
SkådespelareHarrison Ford
Kate Capshaw
Jonathan Ke Quan
Amrish Puri
OriginalmusikJohn Williams
FotografDouglas Slocombe
KlippningMichael Kahn
ProduktionsbolagLucasfilm Limited
DistributionParamount Pictures
Premiär23 maj 1984 (USA)
Speltid118 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$28,17 miljoner
Intäkter$333 107 271
FöregångareJakten på den försvunna skatten
UppföljareIndiana Jones och det sista korståget
IMDb SFDb

Indiana Jones och de fördömdas tempel är en amerikansk äventyrsfilm från 1984.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Året är 1935. Arkeologen Indiana Jones flyr med flygplan från ett våldsamt slagsmål i en nattklubb mot ett gäng som kontrolleras av Lao Che (Roy Chiao), en chef i Shanghais undre värld. Han får med sig sin 11-åriga kumpan Short Round (Jonathan Ke Quan), och en av nattklubbens sångerskor, Willie Scott (Kate Capshaw). Flygplanet visar sig emellertid tillhöra Lao Che och piloterna överger flygplanet och de tvingas kraschlanda i Indiens regnskog. Jones upptäcker där byn Mayapore där alla barn blivit bortrövade av onda krafter från närliggande Pankot Palace och bestämmer sig för att utreda saken. Byborna är övertygade om att Jones har sänts till dem av Shiva för att återhämta barnen och byns heliga Sivalingasten som stulits från dess altare.

De reser till Pankot där de hälsas hjärtligt välkomna av Chattar Lal (Roshan Seth), palatsets premiärminister. Besökarna stannar för natten efter en spektakulär men grotesk bankett arrangerad av den unge Maharadjan, Zalim Singh (Raj Singh). Lal avfärdar Jones frågor om den gamla onda kulten av Thuggees.

Senare under natten attackeras Jones av en lönnmördare, men lyckas oskadliggöra denne. Jones förstår att något är fel, och efter diverse turer befinner sig de tre i ett underjordiskt tunnelsystem där de till slut ser en ritual där Thuggeeskulten sänker en person i lava för att tillfredsställa gudinnan Kali med offer. De får reda på att kulten, med Mola Ram (Amrish Puri) i spetsen, har tre av de fem Sankarastenarna, och använder bortrövade barn som slavarbetare i gruvor där de andra två stenarna ska finnas.

Det visar sig att den unge Maharadjan även han är medlem i kulten. Jones fängslas och blir när Mola Ram tvingar honom att dricka Kalis svarta blod en anhängare, men fritas av Short Round precis när Lal (som även han är anhängare av kulten) ska få Jones att offra Willie. Efter en jakt i små rälsvagnar genom gruvgångarna lyckas de tre fly templet med de tre Sankarastenarna. Mola Ram och hans anhängare fångar dem emellertid på en bro av rep och plank. Under efterföljande slagsmål förmår Jones de tre stenarna att glöda av hetta och de faller ner i floden under bron, förutom en sten som han lyckas fånga. Mola Ram faller ner i floden och attackeras av krokodiler.

Jones återvänder till Mayapore och ger tillbaka den saknade stenen.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

  Harrison Ford  –  Indiana Jones
  Kate Capshaw  –  Willie Scott
  Jonathan Ke Quan  –  Short Round
  Amrish Puri  –  Mola Ram
  Roshan Seth  –  Chattar Lal
  Philip Stone  –  Kapten Blumburtt
  Roy Chiao  –  Lao Che

Nomineringar och priser[redigera | redigera wikitext]

År Pris Resultat Kategori
1985 Oscars Vann Bästa specialeffekter
Nominerad Bästa filmmusik

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]