William Fairbairn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sir William Fairbairn
Ångfartyget «Minerva» av Rapperswil

Sir William Fairbairn, född 1789 i Kelso i Skottland, död 1874, var en brittisk ingenjör och konstruktör av järn- och stålbyggnader.

William Fairbairn var uppväxt på en bondgård, och visade tidigt intresse för teknik. Han tog lärlingsplats hos en kvarnbyggare i Newcastle, där han blev bekant med George Stephenson. 1813 flyttade Fairbairn till Manchester för att jobba tillsammans med Adam Parkinson och Thomas Hewes. 1817 startade han en firma tillsammans med James Lillie för tillverkning av kvarnmaskiner.

Fairbairn som var en föregångare med att bygga broar och fartyg i järnplåt. Det första ångfartyget i järn som byggdes under Fairbairns ledning sjösattes 1831. 1835 påbörjade han nybyggnaden av ett fartyg i Millwall nära London. 1847- 1849 var han verksam tillsammans med Robert Stephenson med konstruktionen av Britannia Bridge över Menai Strait till Anglesey. Fairbairn jämförde ett fartygs skrov i sjögång med en flytande brokonstruktion [1] och beräknade materialets grovlek i fartyg efter den principen. Fairbairn utgav ett flertal skrifter med praktiska erfarenheter och vetenskapliga undersökningar av järn som byggnadsmaterial i fartyg och brobyggnad, samt flera andra skriftliga verk i ämnet järn och stål. Fairbairn var medlem av Royal Society i London och en av grundläggarna av British Association for the Advancement of Science.

Publikationer[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Broelmann, Jobst: Shiffbau: Handwerk Baukonst Wissenschaft Technik

Källor[redigera | redigera wikitext]