Winamp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Winamp
Winamp-logo.png
UtvecklareNullsoft
Senaste utgåva5.8.366
OperativsystemWindows
TypMediespelare
LicensFreeware
Webbplatswinamp.com

Winamp är en mediespelare utvecklad av Nullsoft, en av de första mediespelarna som kunde hantera och spela upp musikformatet MP3. Mediespelaren är än idag väldigt populär. Winamp utvecklades ursprungligen av Justin Frankel, och spelaren hade till en början endast MP3-formatet i fokus.

Programmet stödjer i dagsläget de flesta ljudformat, däribland det fria formatet Ogg Vorbis. Mediespelaren finns i flera versioner. Den lite mer utvecklade versionen (Pro) kostar pengar, men programmet finns även att ladda hem som freeware (Basic). Pro-versionen kostar omkring 20 USA-dollar (ca 140 SEK) att köpa. Programmet är dock inte släppt med öppen källkod. På senare tid har Winamp förlorat popularitet då Windows egen mediespelare Microsoft Windows Media Player utvecklats och har liknande funktionalitet.

Ordet AMP i namnet Winamp kommer från den MP3-dekoder som användes i programmets första versioner. AMP står för Advanced Multimedia Products. Denna dekoder används inte längre, och därför tolkas AMP idag till det engelska ordet "amplifier"; förstärkare. Från och med version 5.35 har Winamp stöd för FLAC.

Winamp var ursprungligen utvecklat för Windows, men på hösten 2010 släppte Nullsoft den första versionen för Android. Ett år senare kom första beta-släpp av Winamp för macOS. Winamp körs enkelt via Wine i Linux. En populär Winamp-klon är XMMS som är utvecklad för Unix.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]