Ljudkort

Från Wikipedia
Ett äldre ljudkort av typen AdLib med en 8-bitars ISA-anslutning.
Ett äldre ljudkort av typen Sound Blaster 16 AWE32 med anslutning för 16-bitars ISA, IDE-kontakt och plats för extra minne.
Ett nyare ljudkort med PCI-anslutning

Ett ljudkort är en komponent i en dator som används för att spela upp och spela in ljud.[1]

Ljudkort kan vara integrerade med moderkortet, vilket är vanligt på bärbara datorer, eller externa instickskort. Dessutom brukar instickskorten ha extra finesser som fler ut- och ingångar och även digitala in- och utgångar som stödjer flera standarder (exempelvis S/PDIF eller ADAT) och samplingsfrekvenser.

Moderna ljudkort hanterar som primär uppgift digitalt ljud, men ofta har ljudkortet även ett MIDI-interface med en inbyggd MIDI-synth.

Det fanns externa ljudkort till de allra första hemdatorerna, ca 1984/1985 (Sinclair, Commodore, BBC, Amstrad, Spectravideo m.m.). Creatives Sound Blaster-kort var ett av de första ljudkorten för PC, som började tillverkas i slutet på 1980-talet. Dessa ljudkort innehöll ofta en tre-kanals ljudkrets, elektronik för talsyntes och/eller 8 bitars ljudinspelning (sampling), vissa hade även stöd för MIDI som var relativt nytt då. Syntaren Vince Clarke använde exempelvis ett MIDI-interface i kombination med en BBC Micro Computer för att spela in en del av den musik han gjorde under 1980-talet. Under 1980-talet var ljudkorten i sin linda. De innehöll en mängd olika funktioner och man visste inte riktigt vart utvecklingen skulle röra sig. Talsyntes i hårdvara försvann från ljudkorten allt eftersom datorerna blev snabbare och detta kunde göras i programvara. Samma sak gäller ljudgeneratorerna. Det kunde också göras i programvara och dagens ljudkort fyller en mer grundläggande funktion på det sättet att de tillhandahåller funktioner för att spela in och spela upp ljud som syntetiseras eller reproduceras i programvara snarare än hårdvara.

Kända ljudkort[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Akademiens ordböcker (SAOL, SO och SAOB) på Svenska.se: ljudkort

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]