Windows Media Player

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Windows Media Player
En komponent i Microsoft Windows
Detaljer
Engelskt namn
BeskrivningMediaspelare
Relaterade komponenter
Windows Media Center

Windows Media Player (WMP) är en mediaspelare som ursprungligen var Microsofts svar på Winamp. När MP3-formatet blev populärt valde man att skapa en programvara som kunde spela upp såväl MP3-filer som AVI-filmer och annan video och musik utan några tilläggsprogram i Microsoft Windows. Ganska snart kom även funktionalitet för att spela dvd-filmer att byggas in i Media Player. I senare versioner av Windows Media Player (version 7 och senare) kan även bränna cd- och dvd-skivor och om man är uppkopplad till Internet går det också att till exempel köpa musik och lyssna på Webbradio.

En förenklad bild av Windows Media Player 9:s logga.

Windows Media Player 9[redigera | redigera wikitext]

Med version 9 av Windows Media Player lanserades ett kraftigt uppdaterat filformat, Windows Media Video 9 (.wmv – video med eller utan ljud) respektive Windows Media Audio 9 (.wma – endast ljud). Wma har sedermera uppdaterats till 9.1 (Windows Media Player 10) och 9.2 (Windows Media Player 11). De nya Windows Media-formaten är bakåtkompatibla, så att de kan spelas upp i äldre versioner av Windows Media Player, förutsatt att en kompatibel avkodare är installerad. Dock finns vissa kompatibilitetsbegränsningar. Till exempel kan Windows Media Player 6.4 under Windows NT 4 inte spela upp Windows Media Video-filer med icke-kvadratiska pixlar.

Windows Media Player 11[redigera | redigera wikitext]

Windows Media Player 11 finns för Windows XP och Windows Vista. Senaste version för Windows 98 SE, Windows Me och Windows 2000 är Windows Media Player 9. Senaste version för Windows 98 är Windows Media Player 7.1. Senaste version för Windows 95 och Windows NT 4 är Windows Media Player 6.4. Senaste version för Mac OS 8.x och 9.x är Windows Media Player 7.1. Senaste version för Mac OS X är Windows Media Player 9.

Windows Media Player 12[redigera | redigera wikitext]

Windows Media Player 12 lanserades i oktober 2008 på Professional Developers Conference och har släppts som en del av Windows 7-operativsystemet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]