Wolfgang Hilbig

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Wolfgang Helbig.

Wolfgang Hilbig, född den 31 augusti 1941 i Meuselwitz, död den 2 juni 2007 i Berlin, var en tysk författare. Han räknas till de viktigaste författarna från det forna DDR. Han erhöll 2002 Tysklands finaste litteraturpris, Georg Büchner-priset.

Liv och verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Hilbig växte upp hos modern och farföräldrarna sedan fadern 1942 hade rapporterats försvunnen utanför Stalingrad. Efter åtta års skolgång i hemstaden Meuselwitz utbildade sig Hilbig till metallsvarvare, och efter avslutad värnplikt arbetade han som verktygstillverkare, koleldare, montör och gruvarbetare vid brunkolsdagbrotten i Meuselwitz. Under sin ungdomstid tränade han både boxning och gymnastik. 1967 deltog Hilbig i grupp för skrivande arbetare anordnad av arbetsgivaren, men redan ett år senare blev han snart utesluten eftersom hans dikter där ansågs vara helt och hållet obegripliga.

Under 1970-talet arbetade Hilbig på sin födelseort som svetsare i ett statligt ägt företag. 1978 anhölls han för valutasvindel sedan han samma år utan tillstånd publicerat diktsamlingen "Abwesenheit" i Förbundsrepubliken Västtyskland.

Från och med 1979 var Hilbig verksam som författare, och han flyttade snart till Östberlin, där han under 1980-talet skrev ett flertal dikter, noveller och kortromaner. 1989 utkom så den första romanen, Eine Übertragung, som belönades med Ingeborg Bachmanns pris. Sitt publika genombrott fick han med romanen "Ich" från 1993. En mörk och dyster historia om en ung man med författardrömmar som i egenskap av informell medarbetare åt säkerhetstjänsten, Stasi, beger sig till Berlin för att skugga en annan författare. Boken finns översatt till flera språk, däribland spanska och danska.

1985 beviljades Hilbig ett resevisum för att lämna DDR för Västtyskland och hamnade i en svår period av alkoholism, skrivkramp och vanmakt, vilken han ingående skildrat i sin sista roman från 2000, Das Provisorium.

Från och med början på 1990-talet bodde Hilbig i Berlin, där han hade en dotter. Mellan 1994 och 2002 var han gift med författaren Natascha Wodin. Deras förhållande beskrivs dels i ovannämnda roman, Das Provisorium, dels i hennes 2009 utkomna Nachtgeschwister. Den 2 juni 2007 avled Hilbig i skelettcancer.

Verk i urval[redigera | redigera wikitext]

Om inget annat anges är respektive verk utgivet på S. Fischer Verlag.

Lyrik[redigera | redigera wikitext]

Romaner och prosa[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]