Hoppa till innehållet

Xander Berkeley

Från Wikipedia
Xander Berkeley
Xander Berkeley, 28 oktober 2016.
Född16 december 1955 (68 år)
Brooklyn, USA
Medborgare iUSA
Utbildad vidHampshire College
SysselsättningSkådespelare, röstskådespelare, filmproducent
MakaSarah Clarke
(g. 2002–)
Webbplatsxanderberkeley.net
Redigera Wikidata

Xander Berkeley (förnamnet uttalas Zăn·dər), född Alexander Harper Berkeley 16 december 1955 i Brooklyn i New York, är en amerikansk skådespelare.

Berkeley har medverkat i över 80 filmer, men haft få huvudroller. Han är också målare och skulptör. Han är dessutom en duktig make up-artist och designade bland annat sitt eget smink till en episod i TV-serien 24, där hans karaktär lider av den nedbrytande effekten av strålningsjuka.

Berkeley gifte sig 2002 med skådespelaren Sarah Clarke. De har båda spelat dubbelagenter; han i Air Force One och hon i 24.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Han debuterade 1981 och syntes i småroller i bland annat M*A*S*H, Cagney och Lacey, Remington Steele, Miami Vice, Par i brott och The A-Team. Även då hans namn inte var helt välkänt blev hans ansikte mer och mer välkänt vid 1990-talet. Hans senare gästroller i TV inkluderar Arkiv X, CSI, Cityakuten och I lagens namn.

Han har medverkat i filmer som Terminator 2 - Domedagen, På heder och samvete, Candyman, Apollo 13, Farväl Las Vegas, Gattaca, Air Force One, Sid & Nancy, Spawn, Amistad, Shanghai Noon och Timecode. Många av hans tidiga roller var i filmer av regissören Alex Cox och de flesta av hans karaktärer har varit osympatiska.

År 2001 gjorde Berkeley en återkommande gästroll i 24 som George Mason, chefen för Antiterroristbyrån. Hans rollfigur antogs vara ond av både andra rollfigurer och av fans, men det avslöjades senare att han var god och blev också en huvudfigur i säsong 2. Efter det dog George Mason en heroisk död. Berkeley träffade sin blivande fru Sarah Clarke då hon spelade dubbelagenten och skurken Nina Myers de tre första säsongerna i serien. 2006 födde hon deras dotter Olwyn Harper Berkeley.

Berkeley har också gjort röster i animerade serier såsom Aaahh!!! Real Monsters och Gargoyles.

Berkeley var med i filmatiseringen av Tjechovs pjäs Körsbärsträdgården.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]