Shanghai Noon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Shanghai Noon
GenreAction
Äventyr
Komedi
Western
RegissörTom Dey
ProducentJackie Chan
Gary Barber
Roger Birnbaum
ManusAlfred Gough
Miles Millar
SkådespelareJackie Chan
Owen Wilson
Lucy Liu
OriginalmusikRandy Edelman
FotografDan Mindel
ProduktionsbolagJackie Chan Films Limited
Roger Birnbaum Productions
Spyglass Entertainment
Touchstone Pictures
DistributionUSA Buena Vista Pictures
Sverige SF
Premiär2000
Speltid110 min
LandUSA USA
SpråkEngelska, kinesiska
Budget55 milj. USD
Intäkter99 274 467 USD (USA)
UppföljareShanghai Knights
IMDb SFDb Elonet

Shanghai Noon är en amerikansk action-, äventyr-, komedi- och western-film från 2000 med Jackie Chan och Owen Wilson i huvudrollerna. Den regisserades av Tom Dey efter manus av Alfred Gough och Miles Millar. Filmen utspelas i Nevada och andra delar av västern under 1800-talet och är en kontrast mellan en western- och kung fu-film med flera kampsportscener. Den har även element av komedi och "buddy cop".

Handling[redigera | redigera wikitext]

Chon Wang, en kejserlig vakt i Kina sänds ut i uppdrag för att återfinna prinsessan Pei-Pei som kidnappats och förts till USA. Under sitt uppdrag korsar hans vägar med banditen Roy O'Bannon. Efter många dispyter bildar de ett omaka par som tillsammans hjälps åt att återfinna Pei Pei.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Titeln (en ordlek med Gary Coopers klassiska High Noon som hade premiär under titeln Sheriffen i Sverige) och andra namn i filmen är en hyllning till tidigare western-filmer. Chans karaktär "Chon Wang" liknar John Wayne i uttal och huvudfienden Nathan Van Cleef är en hyllning till Lee Van Cleef som spelade "den onde" i Den gode, den onde, den fule. I slutet av filmen avslöjar även Roy O'Bannon (Wilsons karaktär) att hans riktiga namn är Wyatt Earp som Chon anser är ett "förfärligt dåligt namn på en cowboy".

Filmen hade premiär 19 maj 2000 i Malaysia, i USA 23 maj 2000 och i Sverige 1 september 2000. En uppföljare till filmen, Shanghai Knights, hade premiär 2003.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]