Y20

Från Wikipedia

Y20 (även benämnd som P3) är en teknikplattform för personbilar i CD-storlek som används av Volvo Personvagnar. Plattformen har sin grund i en gemensam plattform med Land Rover, Mazda och Ford Europa vid namn EuCD.

Bokstäverna "CD" i EuCD syftar på storleken på bilarna för vilka plattformen är avsedd, i detta fall mellan C- och D-storlek. C-storlek är bilar i klass med Ford Focus medan D-storlek är något större än Volvo S80. EuCD-plattformen är alltså tänkt för bilar som ryms ovanför C-plattformen och under en tänkt större D-plattform.

Volvo[redigera | redigera wikitext]

En bil i storlek som Volvo V50 kan antingen byggas som stor bil på en C-plattform eller som liten bil på en CD-plattform. En stor bil som Volvo XC90 är på gränsen till för stor för kunna byggas på en CD-plattform och skulle behöva en renodlad D-plattform liknande den som Volvo P2 var (också kallad Ford D3).[källa behövs]


Y20-plattformen ersätter för Volvos del den gamla P2-plattformen som använts till:

Volvomodeller 2010[redigera | redigera wikitext]

S80, V60, V70 och XC70 byggdes enbart i Volvos fabrik i Torslanda, Sverige Torslandaverken och XC60 och S60 byggdes i Volvos fabrik i Gent, Belgien.

S80L är en förlängd version av S80 utvecklad för den kinesiska marknaden. Den tillverkdes också i den Ford-fabrik i Kina där Volvo sedan tidigare tillverkar Volvo S40 för den lokala marknaden.