Y20

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Y20 är en teknikplattform för personbilar i CD-storlek som används av Volvo Personvagnar. Plattformen har sin grund i en gemensam plattform med Land Rover, Mazda och Ford Europa vid namn EuCD.

Bokstäverna "CD" i EuCD syftar på storleken på bilarna för vilka plattformen är avsedd, i detta fall mellan C- och D-storlek. C-storlek är bilar i klass med Ford Focus medan D-storlek är något större än Volvo S80. EuCD-plattformen är alltså tänkt för bilar som ryms ovanför C-plattformen och under en tänkt större D-plattform.

Volvo[redigera | redigera wikitext]

En bil i storlek som Volvo V50 kan antingen byggas som stor bil på en C-plattform eller som liten bil på en CD-plattform. En stor bil som Volvo XC90 är på gränsen till för stor för kunna byggas på en CD-plattform och skulle behöva en renodlad D-plattform liknande den som Volvo P2 var (också kallad Ford D3).[källa behövs]


Y20-plattformen ersätter för Volvos del den gamla P2-plattformen som använts till:

Volvomodeller 2010[redigera | redigera wikitext]

Kommande modeller

S80, V70 och XC70 byggs enbart i Volvos fabrik i Torslanda, Sverige Torslandaverken och XC60 byggs i Volvos fabrik i Gent, Belgien. Kommande S60 planeras liksom föregående modell byggas i Gent medan det diskuteras om kombi-versionen V60 skall bli en så kallad "Flex-modell" (likt V70 gen.2) som kan tillverkas i båda fabrikerna för att kunna balansera belastningen beroende på efterfrågan av de olika modellerna eller om den enbart skall tillverkas i Torslanda. Rapporter i media antyder att Volvo lovar att V60 endast skall tillverkas i den svenska fabriken i Torslanda.

S80L är en förlängd version av S80 utvecklad för den kinesiska marknaden. Den tillverkas också i den Ford-fabrik i Kina där Volvo sedan tidigare tillverkar Volvo S40 för den lokala marknaden.

Flera kommande modeller förväntas bygga på denna plattform. Bland annat kan nämnas ersättaren till Volvo S60. Volvo V60 som kombi-version på kommande S60 väntas ersätta Volvo V50 som idag är en kombi på Volvo S40. En eventuell ersättare till Volvo XC90 förväntas också bygga på denna CD-plattform.