Yamaha SRX

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Yamaha SRX var en snöskoterserie från Yamaha Motor Corporation. S står för "sport", R för "racing" och X för "experimentell". Snöskotrarna var från början främst menade för tävlingsbruk men blev med åren en produkt för den allmänna marknaden. Det här var också Yamahas första vätskekylda snöskoter.

Yamaha SRX genom åren[redigera | redigera wikitext]

1976 introducerade Yamaha SRX-serien. Yamaha SRX kom i två utföranden, SRX 340 som kom att bli en parentes inom SRX-serien och den legendariska SRX 440 med sin 439 cm3 motor. Yamaha SRX var den första serietillverkade snöskotern från Yamaha som var vätskekyld. De första SRX 440-modellerna hade 100-105 hk. Huven på den första modellen var svart längst fram och hade röda linjer längs sidorna. Modellen krönte många segrar under sitt första år.

1977 kom SRX440A. Chassit hade modifierats för bredare spårvidd, därav de välkända "bulorna" på sidorna av chassit. Introduktionen av en ny boggie och en ny dekaluppsättning var nytt för året. Huven var helvit med röda linjer längs sidorna. SRX440A fortsatte att härska på racingbanorna.

1978 kom SRX440B och med den ett nytt avgassystem, man hade också modifierat chassit en smula. Yamaha hade också förändrat några synliga detaljer. Ny instrumentpanel och man hade monterade en vindruta på SRX:en vilket inte hade funnits tidigare. Färgerna för året var svart huv på ovansidan, vit på sidorna med röda stripes.

1979 kom SRX440C, nyheten var en klumpigare stötfångare, nya dekaler men i övrigt var det samma snöskoter som tidigare år förutom för små förändringar i motorn. Yamaha sänkte kompressionen på denna snöskoter gav den ett annat förbränningsrum och lite smärre modifikationer i insuget. Yamaha SRX var känd för att bränna kolvar och med sänkt kompression åtgärdades detta, Yamaha påstår dock att detta gjordes utan att sänka effekten. Färgen för året var svart eller som Yamaha kallade den Jet-Black!

1980 kom SRX440D, det nya med D-modellen var nya förgasare och man hade bytt färg på chassit till någon form av guldeloxering. På D-modellen fanns det två olika boggies den ena var en lättare variant för isracing och den andra med större fjädringsväg för allmänt bruk. SRX440D motorn utvecklade mellan 70 och 90 hk, effektminskningen berodde bl.a. av annan förgasarbestyckning. Yamaha gjorde stor affär av att SRX:en nu var en tillförlitlig maskin. De ställde upp i Midnight Sun Lake race som var ett långlopp (100 km /600 Mile) med fem maskiner och alla fem slutade på topp tio.

1981 kom SRX440E och det var en helt ny snöskoter. Den hade den nya Yamaha TS-framfjädringen samma som man hade på SR 540 från året före. I den nya SRX:en satt en helt ny motor. Ny vevaxel, nya förgasare, som sagt det var en helt ny snöskoter. Även på SRX440E fanns två utförande av boggie, den ena för längre fjädringsväg. Tyvärr uppger inte Yamaha effekten på denna snöskoter.

1982 lanserades ytterligare en SRX då med motor på 499 cm3. Den kallades SRX500 men av kvalitetsskäl återkallades snöskotern och Yamaha erbjöd kompensation i form av SRX440E till de som köpt snöskotern. En era var över för Yamaha SRX, den i särklass mest framgångsrika tävlingsmaskin Yamaha byggt.

1998 Återkom SRX i modellprogrammet. Nu hade SRX inte längre något med tävling att göra utan var bara ett namn på en snöskoter. Yamaha SRX kom i fyra modeller detta år, SRX600 i två utföranden, SRX700 och Mountain SRX700 (MSRX700). MSRX700-modellen hade en 136"-matta och boggie från Venture-serien men i övrigt var den densamma som SRX700-modellen. De här SRX-modellerna tillsammans med Arctic Cats Thundercat och Ski-Doos Mach Z kom att skapa en ny kategori av snöskotrar, de sk. lake racers (sjöracermaskiner).

Intressant ur motorperspektiv var att Yamaha satt dit avgasportar som man introducerat på motorcyklar på 1970-talet. Yamaha kallade tekniken YPVS som står för Yamaha Power Valve System. Intressant är att Yamaha som varit ledande inom tekniken gällande motorcyklar var sist att införa tekniken på sina snöskotrar. Rotax, Suzuki (Arctic Cat) och Fuji (Polaris) hade redan infört en teknik Yamaha varit pionjärer inom.

1999 nytt för SRX600 och SRX700 för detta år var en ny vevaxel eftersom man hade haft problem med vevaxlarna på föregående modell.

2000-2002 smärre förändringar och nya dekaler var det som hände med SRX-modellerna visuellt. Silver chassi från 2001.

Motoruppgradering: ny digital tändning i SRX-maskinerna vilket gjorde att man kunde ta ut 147 hk i bromsbänk. .

2013 Yamaha SRX 120 introduceras. Snöskotern är en s.k. barnskoter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]