Zelda (tecknad serie)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För Nintendos tv-spelsserie, se The Legend of Zelda (spelserie).
Zelda
ZELDA2 COVER tryck.jpg
Utgiven2007–
Redaktion
SkapareLina Neidestam
Originalpublicering
Publicerad iETC, City, Rocky, Dagbladet (norska)
Språksvenska
Innehåll och relaterat
Temanfeminism, könsroller

Zelda är en tecknad serie (strippserie) av Lina Neidestam. Serien handlar framför allt om könsroller och har feministiska förtecken. Den ges sedan 2009 ut i albumform av Kartago förlag.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Serien kretsar kring Zelda, en kvinnlig åttiotalist med militant feministisk agenda och stora drömmar. Hon bor i en lägenhet som hon delar med sin rumskompis Ester. Zelda lever dock inte alltid som hon lär och pendlar mellan självständig och kokett, beroende av att få bekräftelse. Hon vill jobba med media men kommer inte längre än till Youtube, vill vara konstnär men får inte riktigt till det, letar efter sig själv men gillar inte det hon finner.

Seriens patos har två sidor. Dels kretsar den kring feminismens många praktiska vardagliga utmaningar, dels visar den hur titelfiguren slår ner på banala misogyna uttryck med sina egna "misandriska" uttryck.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Serien Zelda föddes februari 2007,[1] ursprungligen på beställning av livsstilssajten SalongK.se som bad Neidestam om "någon serie som handlar om en tjej"[2]. Serien har sedan starten bland annat publicerats i Metro, Nemi, NSD, Aftonbladet, Situation Stockholm och Rocky[1]. På norska publiceras serien i dagstidningarna Dagbladet och Rogalands avis. Den har tryckts i ett antal samlingsalbum, varav ett 2013 översattes till norska.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Zelda har inte minst uppmärksammats för sin komplexa och motsägelsefulla titelfigur – det enda man kan vara säker på är att hon alltid slår åt alla håll. Om hennes feminism har motsägelser, är hennes sexuella begär desto mer okomplicerat, starkt och okuvat. En boktitel som Zelda. Kampen fortsätter får således en betydelse som ligger långt från plakatserie.[3]

I mars 2013 plockades Zelda efter läsarprotester bort från seriesidan i den norska tidningen Nordlys eftersom läsare protesterat mot seriens sexskämt. [4][5]

Publiceringar[redigera | redigera wikitext]

Som tidningsserie[redigera | redigera wikitext]

Samlingsalbum[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål).
Speech balloon.svg Artikeln var, i den version den hade den 1 mars 2014, helt eller delvis hämtad från Seriewikin (hos Seriefrämjandet): Zelda_(Lina_Neidestam)

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] "Lina Neidestam". Arkiverad 4 mars 2014 hämtat från the Wayback Machine. Kartago.se. Läst 28 februari 2014.
  2. ^ Lindkvist, Lina /(2012-07-26): "”Zelda är en tillskruvad mig som tonåring”". Aftonbladet.se. Läst 28 februari 2014.
  3. ^ Kajsa Ekis Ekman (2012-03-06): ”Lina Neidestam: "Zelda. Kampen fortsätter"”. DN.se. Läst 1 mars 2014.
  4. ^ Pondus.no: "Zelda fjernet fra Nordlys". Pondus.no. Läst 1 mars 2014. (bokmål)
  5. ^ ”Emilies Skap: "Slemme piker bør ikke tas alvorlig heller..."” Arkiverad 25 juli 2014 hämtat från the Wayback Machine. Emiliesskap.blogg.no. Läst 1 mars 2014. (bokmål)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]