Metro (tidning)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Metro
Metrobox.JPG
En låda med Metrotidningar (t.v.) i Torshälla.
Publikationstyp Nyhetstidning
Grundad 1995
Huvudkontor Regeringsgatan, Stockholm, Sverige
Chefredaktör Eric Ljunggren
Ansvarig utgivare Eric Ljunggren
Politisk beteckning Oberoende
Språk Svenska
Frekvens Daglig
Format Tabloidformat
Huvudägare Custos (Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen
Webbplats Metro.se

Metro är en politiskt obunden nyhetstidning med 1 153 000 läsare dagligen i Sverige [1]. Tidningen har sedan våren 2014 sitt huvudkontor på Regeringsgatan i Stockholm. Idag finns tidningen i 23 länder och har sammanlagt 18 miljoner läsare och är världens största internationella dagstidning. Den 13 februari 1995 utkom det första numret.[2]

Tidningens grundidé[redigera | redigera wikitext]

Metros grundidé innehållsmässigt är att tidningen ska kunna läsas på ca 20 minuter med korta nyheter som ger en snabb överblick av dygnets senaste nyheter. Tidningen är Svanenmärkt och Metro prioriterar arbetet att återvinna de lästa tidningarna. Tidningen trycks på Bold Printing i Akalla, V-TAB:s tryckeri i Landvetter samt Malmö tidningstryck.

Ägarbild[redigera | redigera wikitext]

Metro har ägts av Metro International S.A. som var börsnoterat på Stockholmsbörsen, men köptes ut av Investment AB Kinnevik under våren 2012. Kinnevik sålde i februari 2017 tidningsgruppens nordiska del till Custos AB.[3]

I Sverige finns tre editioner (Stockholm, Göteborg, och Skåne). Metro finns även som franchise genom Metro Värmland där tidningen drivs av Värmlands Folkblad. Målgruppen är urbana, aktiva konsumenter. Tidningen är gratis och finansieras med annonsintäkter och distribueras via ställ samt med hjälp av handutdelare.

Produktionen av den svenska tidningen gjordes 2014–15 av TT[4]. Sedan 2015 produceras återigen Metros pappersedition av Metro själva [5].

Tecknade serier i Metro[redigera | redigera wikitext]

Metro har bidragit till den svenska seriekulturen genom att lyfta fram och publicera nya svenska serier som Rocky och Elvis, som båda har fått sina genombrott i tidningen. 2013 började Metro publicera Lilla Berlin av Ellen Ekman.

Metro Weekend[redigera | redigera wikitext]

Hösten 1996 startades tidningen Metro Weekend med författaren och journalisten Liza Marklund som chefredaktör. Tidningen planerades som en prenumerationstidning med utgivning lördagar och söndagar. I december 1996 lades satsningen ned efter att riksdagen den 10 december beslutat att inte bevilja tidningen distributionsstöd då den ansågs vara samma produkt som huvudtidningen Metro, vilken genom sin större gratisdistribution inte var berättigad till distributionsstöd.[6]

Metroutgåvor efter region[redigera | redigera wikitext]

Europa[redigera | redigera wikitext]

Stadsutgåvor[redigera | redigera wikitext]

Metro delas ut till trafikanter i Sankt Petersburg 2007.

Nationella utgåvor[redigera | redigera wikitext]

Asien[redigera | redigera wikitext]

Amerika[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”ORVESTO KONSUMENT 2015:1”. http://www.tns-sifo.se/media/566983/rapport_orvesto_konsument_2015_1.pdf. 
  2. ^ A. Andersson, (11 februari 2015), "Så blev Metro störst i Sverige", Tidningen Metro, pp 8-9. www.metro.se
  3. ^ ”Qviberg-sfären köper Metro av Kinnevik”. realtid.se. Realtid Media. 15 februari 2017. http://www.realtid.se/qviberg-sfaren-koper-metro-av-kinnevik. 
  4. ^ Amanda Johansson Murie (2014-05-26): "TT tar över Metro i Sverige". dn.se. Läst 19 december 2016.
  5. ^ Metro tar hem tidningsproduktionen från TT” (på sv). Dagens Media. http://www.dagensmedia.se/medier/dagspress/metro-tar-hem-tidningsproduktionen-fran-tt-6087255. Läst 11 februari 2017. 
  6. ^ Welinder, Lotta (11 december 1996). ”Metro Weekend - Helgtidning lägger ner verksamhet”. Svenska Dagbladet: s. 25. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]