Zoë Paleologos

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Zoë Paleologos

Zoë Paleologos, senare känd som Sofia Palaiologina född mellan 1440 och 1449, död 7 april 1503, var en storfurstinna av Moskva, gift med storfurst Ivan III av Moskva.

Hon var dotter till den bysantinske prins Thomas Palaeologus, despot av Morea, och brorsdotter till Bysans siste kejsare. Hennes familj flydde till Rom efter den osmanska erövringen av Morea 1460. Även om hon föddes som ortodox, är det möjligt att hon fick en katolsk uppfostran. År 1469 föreslogs ett äktenskap mellan henne och Ivan av Moskva av påven Paul III som ett försök att ena den katolska och ortodoxa kyrkan. Den 12 november 1472 gifte hon sig med Ivan i Moskva. Hennes namn ändrades i Ryssland till Sofia.

Sofia anses ha utövat inflytande över Ivans politik. Hon beskrevs som en "slug" kvinna vars förslag Ivan rättade sig efter. Hon chockades av Ivans rituella underkastelse som vasall under tatarerna 1472, och övertalade honom att bryta Moskvas tribut till tatarerna (1480). Hon införde det bysantinska hovceremonielet i Moskva. Till skillnad från övriga kungliga och adliga kvinnor i Ryssland, behövde Sofia uppenbarligen inte leva isolerad från i kvinnoavdelningen av palatset; det beskrivs i stället hur hon tog emot utländska sändebud precis som drottningar i västra Europa. På sin dödsbädd övertalade hon maken att utse hennes son till tronföljare i stället för hans sonson, som varit planen tidigare.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
Företrädare:
Maria av Tver
Storfurstinna av Moskva
1472-1503
Efterträdare:
Solomonia Saburova