Zoë Paleologos

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Zoë Paleologos

Zoë Paleologos, senare känd som Sofia Palaiologina född mellan 1440 och 1449, död 7 april 1503, var storfurstinna av Moskva, gift med storfurst Ivan III av Moskva.

Hon var dotter till den bysantinske prins Thomas Palaeologus, despot av Morea, och brorsdotter till Bysans siste kejsare. Hennes familj flydde till Rom efter den osmanska erövringen av Morea 1460. Även om hon föddes som ortodox, är det möjligt att hon fick en katolsk uppfostran. År 1469 föreslog påven Paul III ett äktenskap mellan henne och Ivan av Moskva för att försöka ena den katolska och ortodoxa kyrkan. Den 12 november 1472 gifte de sig i Moskva. Hennes namn ändrades då till Sofia.

Sofia anses ha utövat inflytande över Ivans politik. Hon beskrevs som en "slug" kvinna vars förslag Ivan rättade sig efter. Hon ogillade Ivans rituella underkastelse som vasall under tatarerna 1472, och övertalade honom att bryta Moskvas tribut till tatarerna (1480). Hon införde det bysantinska hovceremonielet i Moskva. Till skillnad från övriga kungliga och adliga kvinnor i Ryssland, levde Sofia inte i palatsets kvinnoavdelningen. Hon tog emot de utländska sändebuden på samma vis som drottningarna i Västeuropa. 1502, ett år före sin död 1503, övertalade hon sin make att utse hennes son Vasilij till tronföljare i stället för hans sonson Dmitri, som hade utsetts till kronprins 1498.[källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
Företrädare:
Maria av Tver
Storfurstinna av Moskva
1472-1503
Efterträdare:
Solomonia Saburova