Zolpidem

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Strukturformel för zolpidem.

Zolpidem är en läkemedelssubstans som används vid sömnbesvär. Preparat med zolpidem används för understödjande terapi under begränsad tid vid behandling av kroniska sömnbesvär och säljs i Sverige under varunamn som Stilnoct, Zolpidem och Edluar.

Bensodiazepiner och bensodiazepinliknande substanser (som zolpidem) bör inte användas som enda behandlingsmetod vid behandling av depression och ångest i samband med depression (självmordstankar kan framprovoceras hos dessa patienter). Zolpidem bör ges med försiktighet till patienter med symtom på depression. Självmordstendenser kan förekomma.

Zolpidem är avsett för tillfälliga och kortvariga sömnbesvär. Risk för tillvänjning och beroende föreligger, men inte så stor jämfört med starkare bensodiazepiner, såsom diazepam, alprazolam, flunitrazepam, med flera.

Substansen är narkotikaklassad och ingår i förteckning P IV i 1971 års psykotropkonvention, samt i förteckning IV i Sverige.[1]

Zolpidem fick för några år sedan uppmärksamhet i Aftonbladet i form av skräckhistoria om en person som fått biverkningar.[2][3]

Zolpidem har visat sig att i vissa fall ha förmågan att väcka medvetslösa patienter som befunnit sig i ett så kallat vegetativt tillstånd.[4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 1997:12) om förteckningar över narkotika, konsoliderad version t.o.m. LVFS 2010:1
  2. ^ Åsa Eriksson (20 mars 2007). ”Livsfarliga effekter av vanliga sömnpiller”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article414761.ab. 
  3. ^ Åsa Eriksson (21 mars 2007). ”Blev galen av sömntabletten”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article415225.ab. 
  4. ^ Sömnmedel kan väcka medvetslösa”. Aftonbladet. 23 november 2006. http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,937765,00.html.