Gabbro
Gabbro är en grovkornig, basisk djupbergart.
Sammansättning
[redigera | redigera wikitext]Gabbro består i huvudsak av kalciumrik plagioklas och pyroxen. Gabbro har en hög halt (20 till 65 %) mörka mineral såsom pyroxen, hornblände och olivin.[1] Plagioklas är ljusare, och syns som vita fläckar eller linjer i den mörkare omgivningen. Om andelen mörka mineral överstiger 65 % övergår gabbro till peridotit.
Förekomst
[redigera | redigera wikitext]Gabbro bildas på stora djup i jordskorpan av en basisk magma. Om samma typ av magma stelnar närmare ytan bildas istället diabas, och om den stelnar vid ytan bildas basalt.
Gabbro är vanligt förekommande i både kontinental och oceanisk jordskorpa. I den oceaniska jordskorpan utgör gabbro en viktig del i så kallade ofiolitkomplex.
I Sverige finns gabbro i bland annat Uppland, där Rådmansö kan nämnas, och i Bohuslän, där Brattön och Älgön består av gabbro.
Gabbro är Norrbottens landskapssten.
Ekonomisk geologi
[redigera | redigera wikitext]Gabbro är en ekonomiskt viktig bergart, som ofta innehåller brytningsvärda mineral, exempelvis kromit, nickel och kobolt. Gabbro används också ofta som byggnadssten.[2]
Densitet
[redigera | redigera wikitext]Gabbro har typiskt densitet mellan 2,7 och 3,3 ton/m3. Detta är högre än för de flesta i Sverige vanligt förekommande bergarter. Den höga densiteten gör att gabbro är en särskilt lönsam bergart att förädla till ballast, då försäljningspriset sätts per ton.
Etymologi
[redigera | redigera wikitext]Bergarten gabbro sägs ofta ha namngivits av geologen Leopold von Buch efter fyndorten Gabbro i Italien. Detta stämmer dock inte då namnet gabbro användes redan 1768 av den italienske geologen Tozzetti, dock omdefinierade von Buch termen och gav den en definition som liknar den moderna.[3]
Fotogalleri
[redigera | redigera wikitext]-
Gabbro från Polen
-
Fynd från norra Tyskland, troligen ditfört från Sverige av inlandsisen
-
Gabbro-diabas[förklaring behövs] i Ryssland
Källor
[redigera | redigera wikitext]- ^ https://www.sgu.se/om-geologi/berg/sveriges-berggrund/landskapsstenar/landskapsstenar-i-norrland/
- ^ ”Landskapsstenar i Norrland”. www.sgu.se. https://www.sgu.se/om-geologi/berg/sveriges-berggrund/landskapsstenar/landskapsstenar-i-norrland/. Läst 28 januari 2020.
- ^ ”Gabbro - Igneous rocks”. www.sandatlas.org. https://www.sandatlas.org/gabbro/. Läst 2 juni 2019.
- Jorden - ett illustrerat uppslagsverk. James Luhr. Globe förlag. ISBN 91-7166-020-8.
- Svenskt naturlexikon. Anfang förlag, Stockholm. ISBN 91-7030-234-0.
Externa länkar
[redigera | redigera wikitext]- Wikimedia Commons har media som rör Gabbro.