Hjo Energi

Hjo Energi AB
Org.nr556031-7777
TypAktiebolag
SäteHjo kommun
HuvudkontorKvarngatan 11, Hjo
BranschEnergidistribution
TjänsterEl, fjärrvärme, bredband
Antal anställda26
Historik
Grundat1987 (1945)
GrundareHjo kommun
Tidigare namnHjo Elverk
Struktur
ÄgareHjo kommun

Hjo Energi AB är ett kommunalt företag i Hjo, som grundades som Hjo Elverk 1945. Företaget distribuerar el och fjärrvärme i Hjo tätort. Det bolagiserades 1987 som Hjo Energi AB.

Det första elverket i Hjo grundades av Hjo Mekaniska Verkstad, som 1900 lät anlägga Hammarsdammen i Hjoån och bygga ett kraftverk för likström. Företaget skrev 1902 kontrakt med Hjo stad om elleveranser för femton år. Kraftstationen försåg sedan Hjo med ström till långt fram på 1950-talet.

Eldistributionen i Hjo tätort övertogs av ett av staden ägt och kontrollerat elverk från oktober 1945. Omläggning till växelström skedde därefter och blev klar 1950. År 1956 togs ett nytt ställverket i drift för att klara mottagande av el från Trollhätte Kraftverk med högre spänning.

Hjos värmeverk togs i bruk hösten 1999 och nätet för fjärrvärmen är under fortsatt uppbyggnad. I samband med fjärrvärmeutbyggnaden har också ett nät för bredband och kabel-TV byggts upp. Fibernät byggs nu upp både i Hjo stad och i den övriga kommunen genom det delägda företaget Bredband Östra Skaraborg AB.

Hjo Energis anläggning i gult tegel har en huvudbyggnad från 1955 och en transformatorstation. Huvudbyggnaden är uppförd efter ritningar av P.O. Ljungmark Arkitektkontor i Skövde.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]