Östlutherdom

Från Wikipedia

Östlutherdom
Östlig lutherdom
Bysantinsk lutherdom
Bysantinsk ritlutherdom
Region och utbredningUkraina Ukraina
Slovenien Slovenien
TypKristen inriktning
Ansluten tillLutherdomen
Protestantismen

Östlutherdom, också kallat Östlig lutherdom, Bysantinsk lutherdom eller Bysantinsk ritlutherdom, hänvisar till de lutherska kyrkor som finns i Ukraina och Slovenien som använder den bysantinska riten i sina liturgier. Den ukrainsk-lutherska kyrkan var den första östlutherska kyrkan som började använda riten.

Östlutherdomen använder den nicaenska trosbekännelsen, där filioque inkluderas.

Östliga lutheraner använder den julianska kalendern och iakttar därmed högtidsdagar och liturgiska årstider, såsom den stora fastan, på ett sätt som liknar de östortodoxa kristna.

Kyrkobyggnader tillhörande östlig lutherdom brukar också byggas i bysantinsk arkitektur.

Östlutherdomen under kommunismen[redigera | redigera wikitext]

Under kommunisttiden i regionen Galizien förföljdes östlutheraner av regimen, som införde statsateism. Från 1939 till 1945 blev många östlutherska präster martyrer. Theodor Yarchuk, en präst i den ukrainsk-lutherska kyrkan, torterades och dödades i Stanislaviv, västra Ukraina av kommunistiska myndigheter. Många ukrainsk-lutherska lekmän sändes också till Gulag, där de också dog. Under tiden av förföljelse av kristna i Sovjetunionen blev den lutherska kyrkans egendom konfiskerad. Efter Sovjetunionens upplösning har den ukrainsk-luterska kyrkan växt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]