Fikonsteklar

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Agaonidae)
Fikonsteklar
Teckning av Blastophaga psenes
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningSteklar
Hymenoptera
UnderordningMidjesteklar
Apocrita
ÖverfamiljChalcidoidea
FamiljFikonsteklar
Agaonidae
Vetenskapligt namn
§ Agaonidae
Hona och hane, Pleistodontes imperialis
Hitta fler artiklar om djur med

Fikonsteklar (Agaonidae) är en familj små steklar som förekommer på träd i fikussläktet. På grund av det ofta mycket specialiserade levnadssättet förekommer utseendemässiga skillnader mellan hanar och honor. Hos flera arter är hanarna vinglösa och genomgår hela sin livscykel inuti fikonen. Deras uppgift är att befrukta honorna, innan dessa flyger iväg och lägger ägg i nya fikon.

De vinglösa hanarna avviker även från honorna i fråga om utseendet på andra sätt än just det faktum att de saknar vingar, de saknar även punktögon och har vanligen bara små fasettögon och korta antenner, medan honorna har längre antenner och större fasettögon. Hanarnas thorax, som inte behöver omsluta och stödja någon flygmuskulatur, har en helt annan form än hos de bevingade honorna. Käkarna hos hanarna är starkt utvecklade, för att de skall kunna bita igenom de gallbildningar där honorna utvecklas och befrukta dem.

En vanlig fikonstekel är Blastophaga psenes, som förekommer i Asien, södra Europa, Australien och Amerika. Den är knuten till det vanliga fikonet, Ficus carica.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Schou, Per (red.). Djur: illustrerad guide till världens djurliv, Globe Förlaget, 2007. ISBN 0-7513-3427-8

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]