Astylosternidae

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Astylosternidae
hårgroda, Trichobatrachus robustus
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassGroddjur
Amphibia
OrdningStjärtlösa groddjur
Anura
FamiljAstylosternidae
Vetenskapligt namn
§ Astylosternidae
AuktorNoble, 1927
Släkten
se text
Hitta fler artiklar om djur med

Astylosternidae är en familj i ordningen stjärtlösa groddjur med 5 släkten och omkring 30 arter. De förekommer i västra Afrika i tropiska regnskogar, ungefär från Sierra Leone till Kongo-Kinshasa.

Arterna i familjen är ganska små. Hos flera arter tränger den sista biten av fingerbenet tidvis genom huden vad som påminner om små klor. Dessa klor används antagligen som försvarsmedel mot fiender.[1] De har förmåga att frambringa smärtande sår hos människor som tar en groda i handen. Hos släktet Leptodactylodon är fingrarnas spetsar däremot skivor.

En av de mest kända arterna i familjen är hårgrodan (Trichobatrachus robustus). Hannar av denna art har under parningstiden hårliknande hudutskott vid bakkroppen.

Systematik

Gruppens ställning i taxonomin är omstridd. Tidigare räknades de som underfamilj Astylosterninae till familjen äkta grodor (Ranidae) eller till familjen gräsgrodor (Hyperoliidae). Idag klassas de ofta som självständig familj men i vissa taxonomiska listor tillhör de familjen Arthroleptidae.

De 5 släktena är:

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 13 december 2008.
  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 29 december 2008. https://web.archive.org/web/20081229073559/http://www.wissenschaft.de/wissenschaft/news/291761.html. Läst 29 april 2009.  information från wissenschaft.de