Bajkalsäl

Från Wikipedia
Version från den 9 september 2017 kl. 18.03 av YesDi (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av Igbal (diskussion) till senaste version av Nordelch)
Bajkalsäl
Status i världen: Nära hotad[1]
Bajkalsäl (Pusa sibirica)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningRovdjur
Carnivora
(orankad)Sälar
FamiljÖronlösa sälar
Phocidae
SläktePusa
ArtBajkalsäl
P. sibirica
Vetenskapligt namn
§ Pusa sibirica
AuktorGmelin, 1788
Utbredning
Hitta fler artiklar om djur med

Bajkalsälen (Pusa sibirica) är en sälart i familjen öronlösa sälar. Den lever i Bajkalsjön och är den enda sälarten som uteslutande förekommer i sötvatten.

Två underarter av sälarten vikare lever också enbart i sötvatten. Dessa är saimenvikaren i Finland (uppskattningsvis 130 ex), samt ladogasälen. En enda underart av sälarten knubbsäl, ungavaknubbsäl, lever även den enbart i sötvatten.

Utseende

Bajkalsälen är ca 130 till 160 centimeter lång och väger 50 till 80 kilogram. Färgen är mörkgrå med en något ljusare undersida. Ibland finns obetydliga fläckar.

Levnadssätt

Förutom att den vistas i Bajkalsjön vandrar sälen ibland upp i angränsande floder, men den stannar inte länge där. På vintern gör den hål i sjöns istäcke för att andas. Till detta använder sälen sina tänder och klor. I slutet av vintern gräver de dräktiga honorna ett bo i snötäcken på sjön och föder en unge. Ibland förekommer också tvillingar.

På sommaren föredrar bajkalsälar sjöns sydligare del. De lever mest ensamma, men på vintern kan det hända att några sälar delar ett hål i isen. Födan består uteslutande av fiskar. För att få tag i födan dyker sälen i ungefär 25 minuter till som mest 180 meters djup.

Övrigt

I början av 1900-talet var denna sälart på grund av jakt nästan utdöd. Efter att skyddsåtgärder vidtogs ökade beståndet till 104 000 individer år 1994. Men 2000 fanns bara 84 000 bajkalsälar kvar. Troliga orsaker är fortsatt jakt samt giftiga ämnen i sjön och olika sjukdomar.

Efter en av många zoologer godkänd teori är bajkalsälar nära släkt med vikare. Men hur de kommit från havet till denna avsides liggande sjö är tills vidare oklart.

Noter