Ben Hecht

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ben Hecht
Hecht, 1949.
Hecht, 1949.
Född 28 februari 1894
New York, USA
Död 18 april 1964 (70 år)
New York, USA
Yrke Författare, Journalist
Nationalitet Amerikansk
Genrer Romaner, filmmanus
Framstående verk Farväl till vapnen (1957)
Make/maka Mary Armstrong (1916 – 26)
Rose Caylor (1926 – 64)

Ben Hecht, född den 28 februari 1894 i New York i USA, död den 18 april 1964 på samma plats, var en amerikansk journalist, författare och regissör.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hecht var son till rysk-judiska invandrare med jiddisch som språk. Familjen flyttade till Racine i Wisconsin när Ben gick i högstadiet. Efter examen flyttade han till Chicago för att bo hos släktingar och började där en karriär inom journalistiken. Han arbetade som reporter först för Chicago Journal och senare för Chicago Daily News.

Efter första världskriget blev han utsänd till Berlin som tidningens korrespondent och där skrev han sin första och mest framgångsrika roman, Erik Dorn (1921). Han blev förutom krigsreporter också känd som en tuff kriminalreporter och samtidigt känd i litterära kretsar i Chicago.

År 1921 startade Hecht en krönika i Daily News kallad Tusen och en eftermiddag i Chicago, som under den tid den fanns blev mycket inflytelserik och representerade ett nytt koncept i journalistiken.

Efter att ha slutat som krönikör började Hecht skriva romaner, pjäser, filmmanus och memoarer, men inget av detta förmörkade hans tidigare framgångar med att hitta litterär inspiration i stadslivet.

Hans första fullstora pjäs var Egoisten, som blev upp satt i New York 1922. Tillsammans med en reporterkollega, Charles MacArthur, flyttade han till New York där de samarbetade om ett manus till skådespelet The Front Page. Det fick stor framgång och gavs i 281 föreställningar på Broadway med början i augusti 1928. År 1931 producerades den som film och blev nominerad till tre Oscars.

Som författare av filmmanus började Hecht sin karriär i Hollywood 1927 samtidigt med ljudfilmens inträde genom att skriva berättelsen för Josef von Sternbergs gangsterfilm Underworld. För detta vann han en Oscar för bästa manus vid Hollywoods första Oscarsceremoni och blev snart den högst betalda manusförfattaren i Hollywood. Han blev också en av de mest produktiva författarna och kunde skriva ett helt manus på 2 – 8 veckor.

Hecht engagerade sig också aktivt för att främja medborgerliga rättigheter och organiserade i början 1920-talet kampanjer mot Ku Klux Klan. Konstnärer och författare förenade sig för driva denna kamp inom konsten och litteraturen.

Oscarsnomineringar[redigera | redigera wikitext]

  • 19:e Oscar, nominerad Notorious
  • 13:e Oscar, nominerad Angels Over Broadway
  • 12:e Oscar, nominerad Wuthering Heights
  • 8:e Oscar, vann The Scoundrel
  • 7:e Oscar, nominerad Viva Villa!
  • 1:a Oscar, vann Underworld

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]