Beteendevetenskap

Från Wikipedia
Version från den 10 december 2017 kl. 23.17 av Skarkind (Diskussion | Bidrag) (länk)

Beteendevetenskap är en samlande beteckning för de vetenskaper som sysslar med att iaktta och vetenskapligt studera människans beteende (i förekommande fall med hjälp av studier på djur) från olika perspektiv. Vid många högskolor i Sverige kan man idag läsa utbildningar i beteendevetenskap, som ofta är tänkta att leda fram till en examen i form av en fil. kand. eller en fil.mag. i något huvudämne. Grundutbildningen i beteendevetenskap täcker typiskt in ämnena psykologi, sociologi och pedagogik, och något av dessa ämnen brukar utgöra huvudämne i en beteendevetenskaplig examen.

En beteendevetenskaplig utbildning lämpar sig väl till att arbeta med människor. Det kan vara i syfte att vägleda, rådgiva, informera, hjälpa, stötta, coacha, lyfta, styra.

Inkluderade vetenskaper

Vetenskaper som kan räknas till beteendevetenskapen inkluderar bland annat:

Det finns även andra ämnen och tvärvetenskapliga forskningsområden som är relaterade till dessa tre vetenskaper som är relevanta för studiet av beteende, såsom kriminologi, socialpsykologi, socialantropologi, kognitionsvetenskap och etnologi.

Angränsande och delvis överlappande vetenskapsområden är utbildningsvetenskap, medicinsk vetenskap och samhällsvetenskap.