Bokstavstro

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Bokstavstro är en kritisk beskrivning av tro på den exakta ordalydelsen hos en text, vanligen en religiös urkund. Bokstavstro ställs då emot en kontextuell förståelse av textens innebörd, det vill säga dynamisk tolkning utifrån det sammanhang texten skrevs i. Bokstavstro är också en kritisk beskrivning av verbalinspiration, det vill säga tanken att Bibeln, Koranen eller annan helig skrift är inspirerad av Gud ord för ord, det vill säga mer eller mindre dikterad.

Biblicism (eng. biblical literalism), bibeltrohet eller traditionell konservativ hermeneutik (bibeltolkning) betecknar kristen bokstavstro i denna bemärkelse.

Grunden till biblicismen lades av Luthers betonande av Bibeln som Guds ord snarare än religiösa traditioner, och förstärktes av läsarväckelserörelserna, delvis på grund av reformert inflytande.

Bokstavstro ges i teologiska sammanhang en annorlunda tolkning, nämligen lagiskhet och fariseism, det vill säga fokus på gärningar och prestationer. Detta baseras på vad som åsyftas i följande bibelsammanhang:

Bokstaven dödar men Anden ger liv
Andra Korinthierbrevet 3:6, [1]

"Bokstaven" syftar här på den gammaltestamentliga lagen och Guds gamla förbund med Israels folk, "dödar" syftar på syndafallet och mänsklighetens påföljande skuld, ondska och straff. Detta ställs mot nåden, förlåtelsen, friheten och den Helige Andes hjälp enligt Nya Testamentets evangelium.

Bokstavstrogen är ett besläktat ord, som betyder "exakt återgiven" och syftar på avskrifter och kopior av texter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ 2 Kor 3:6