Croissant

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En croissant.

Croissant (lyssna [ifrågasatt uppgift]), ett franskt bakverk av smördeg ofta förknippat med Frankrike. Bakverket äts vanligen till frukost. Observera att croissanter inte bör förväxlas med gifflar trots den slående likheten med vissa typer av dessa. En croissant ser till formen ut som en nymåne eller som det heter på franska Croissant.

Typiska franska croissanter brukar innehålla 50-60% fett (smör/margarin) av den totala mjölvikten.

Traditionellt så gör man något som heter treslag, det betyder att man kavlar ut degen till en rektangulär form och sedan så viker man in långsidorna mot mitten, den ena över den andra. Låt sedan degen vila 30 minuter i antingen lågt tempererad kyl eller i frys för att degen ska släppa på spänningen innan du gör nästa treslag. Du ska totalt göra 3 treslag.

Ursprung enligt legenden[redigera | redigera wikitext]

Croissantens historia sträcker sig tillbaka till slutet av 1600-talet. Då turkarna 1683 belägrade staden Wien i Österrike hörde bagarna en natt hur turkarna höll på att ta sig förbi stadsmuren. Bagarna larmade stadsborna och turkarnas anfall kunde slås tillbaka eftersom försvararna hunnit bli förvarnade. Som tack för sin vaksamhet fick bagarna tillstånd att baka ett nytt bröd som skulle påminna om händelsen. Bakverket fick formen av en halvmåne som är de muslimska turkarnas symbol.

På 1700-talet flyttade Marie-Antoinette från Österrike till Frankrike för att gifta sig med frankrikes kronprins. Eftersom hon saknade sina croissanter sände hon efter en österrikisk bagare som lärde de franska bagarna att baka dessa för det franska hovet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]