Kyrene

(Omdirigerad från Cyrene)
För asteroiden, se 133 Cyrene.
Världsarv
Kyrene
Ruinerna av Apollontemplet i Kyrene.
Ruinerna av Apollontemplet i Kyrene.
Geografiskt läge
Koordinater32°49′30″N 21°51′29″Ö / 32.82500°N 21.85806°Ö / 32.82500; 21.85806
LandLibyen
Region*Arabstaterna
Data
TypKulturarv
Kriterierii, iii, vi
Referens190
Historik
Världsarv sedan1982  (6:e mötet)
Hotat sedan2016
Kyrene på kartan över Libyen
Kyrene
.
* Enligt Unescos indelning.

Kyrene eller Cyrene var en forntida stad i Nordafrika i nuvarande Libyen. Under romersk tid var den huvudstad i provinsen Cyrenaica.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Kyrene låg på högslätten, 80 stadier (15 km) från kusten, mellan två ansenliga höjder, av vilka den östra sannolikt uppbar stadens akropolis. På nordöstra sluttningen av den västra höjden uppsprang källan Kyra, stadens medelpunkt, och därbredvid låg ett Apollontempel. Väster om detta var teatern belägen i bergssluttningen, och norr om staden, utanför densamma, låg det mot norr öppna stadion. I staden fanns många och präktiga tempel, vilket omvittnas av deras ruiner, och klippgravar i stor utsträckning omgav staden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kyrene grundades cirka 630 f.Kr. av doriska greker från Thera. Den var på 500-talet f.Kr. berömd för sina lerkärl, som exporterades till Italien. Till cirka 450 f.Kr. styrdes staden av kungar som upprätthöll livliga förbindelser med bland annat Grekland, Sicilien och Egypten, varifrån den fick kulten av Ammon och Isis. Stadens rikedom berodde främst på exporten av silfion (en medicinalväxt). I Kyrene föddes filosoferna Aristippos och Karneades, skalden Kallimachos och polyhistorn Eratostenes.

321 f.Kr. kom staden under egyptiskt styre. Under ptolemaiernas tid uppgick den judiska befolkningen till en fjärdedel av stadens hela befolkning. År 96 f.Kr. hamnade den under romarna, och blev huvudstad i provinsen Cyrenaica. Under kejsartiden gick den tillbaka ekonomiskt. Kyrene omnämns i Bibeln, exempelvis i evangelierna, där en Simon från Kyrene bär korset. Den arkeologiska platsen Kyrene upptogs 1982 på Unescos världsarvslista. År 2016 sattes Kyrene tillsamman med fyra andra världsarv i Libyen upp på listan över hotade världsarv.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Cyrene, 8 maj 1906.