Dennis Franz

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dennis Franz
Dennis Franz inför Emmy-galan 1994.
Dennis Franz inför Emmy-galan 1994.
Född Dennis Franz Schlacta
28 oktober 1944 (70 år)
Maywood, Chicago, Illinois, USA
Aktiva år 1978-2005
Maka Joanie Zeck (1982-)
Betydande roller
Andy Sipowicz i På spaning i New York
IMDb

Dennis Franz, född som Dennis Franz Schlachta 28 oktober 1944 i Maywood (en förstad till Chicago), Illinois, är en amerikansk skådespelare. Hans far var tysk invandrare och båda föräldrarna jobbade på posten.

Franz har två systrar, Marlene (född 1938) och Heidi (född 1935). Efter att ha avlagt examenuniversitetet blev han omedelbart inkallad till armén. Han tillbringade elva månader i Vietnam och efter sin återkomst led han ett tag av en depression.

1972 gick han med i The Organic Theatre Company. Regissören Robert Altman upptäckte honom på en audition och övertalade honom att åka till Los Angeles, där han anslöt sig till Altmans företag. Han är gift med Joanie Zeck sedan 1982 och har hjälpt henne med att uppfostra hennes två döttrar, Krista (född 1976) och Tricia (född 1974).

Franz är mest förknippad med rollen som Andy Sipowicz i TV-serien På spaning i New York, skapad av Steven Bochco (även en av författarna och exekutiv producent) och David Milch (författare och exekutiv producent). Innan det medverkade han i en annan polisserie, Spanarna på Hill Street, skapad av Steven Bochco och Michael Kozoll.

Han hade även en roll som polis i Die Hard 2. Han har ofta spelat just polis. Franz har även varit med i fyra Brian De Palma-filmer.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]