Dennis Lehane

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dennis Lehane
Dennis Lehane 2010.
Dennis Lehane 2010.
Född 4 augusti 1965 (49 år)
Dorchester, Boston, Massachusetts, USA
Yrke Romanförfattare, manusförfattare
Nationalitet Amerikan
Språk Engelska
Genrer Deckare, spänningsromaner
Officiell webbplats

Dennis Lehane, född 4 augusti 1965 i Boston, Massachusetts, är en amerikansk kriminalförfattare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Dennis Lehane arbetade tidigare som socialarbetare, lärare och chaufför. Han bor fortfarande i Bostonområdet, där merparten av hans böcker utspelar sig. Hans debut som författare skedde 1994 med romanen En drink före kriget (A Drink Before the War) där han introducerade det Boston-baserade detektivparet Patrick Kenzie och Angela Gennaro. Kenzie och Gennaro kom att vara huvudkaraktärer i ett flertal av Lehanes deckarromaner. Den fjärde romanen om Kenzie och Gennaro, Svart nåd (Prayers for Rain), blev belönat med radioprogrammet Deadlines pris Kaliber för bästa spänningsbok år 2000.

Vid sidan av romanförfattande har Lehane under 2000-talet även skrivit några avsnitt av den amerikanska TV-serien The Wire samt skrivit en teaterpjäs, Coronado, som spelats på flera teatrar i USA.

Dennis Lehanes genombrott kom med boken Rött regn (Mystic River) som också filmatiserades med titeln Mystic River 2003, med Sean Penn i en huvudrollerna och i regi av Clint Eastwood. 2007 filmatiserades romanen Gone, Baby, Gone, med titel Gone Baby Gone, i regi av Ben Affleck, med bland andra brodern Casey Affleck i huvudrollen.

År 2008 gav Lehane efter flera års skrivande ut den historiska romanen Ett land i gryningen (The Given Day). Även om den rör sig till stor del i polismiljöer, eftersom den skildrar polisstrejken i Boston 1919, så bör den inte kategoriseras som en deckare. Snarare kan den ses som ett större anlagt försök att skildra USA. Romanen fick genomgående ett positivt mottagande. Lehane har uppgivit att han planerar att skriva två eller tre romaner till som uppföljare.

I februari 2010 hade filmatiseringen av Lehanes roman Patient 67, med romanens originaltitel Shutter Island premiär. Filmen regisserades av Martin Scorsese och huvudrollen spelades av Leonardo Di Caprio.

I november 2010 återkom Lehane, med romanen En mörk välsignelse (Moonlight Mile) till sina ursprungshjältar Patrick Kenzie och Angela Gennaro. De blir efter elva år åter inkopplade för att söka efter samma flicka som försvann i Gone, Baby, Gone, som nu återigen är saknad (nu vid 16 års ålder).

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Kenzie & Gennaro-böckerna[redigera | redigera wikitext]

Utgivningsordning
Land 1. 2. 3. 4. 5. 6.
USA 1. A Drink Before the War
1994
2. Darkness, Take My Hand
1996
3. Sacred
1997
4. Gone, Baby, Gone
1998
5. Prayers for Rain
1999
6. Moonlight Mile
2010
Sverige 5. Svart nåd
(Prayers for Rain)
2000
4. Gone, Baby, Gone
(Gone, Baby, Gone)
2004
1. En drink före kriget
(A Drink Before the War)
2005
2. Mörker, ta min hand
(Darkness, Take My Hand)
2006
3. Ingenting är heligt
(Sacred)
2007
6. En mörk välsignelse
(Moonlight Mile)
2010

Övriga böcker[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]