Elite-Biografen

Artist Bio, 1954. Man ger Storstadshamn med Marlon Brando och Eva Marie Saint.

Elite-Biografen var en biograf vid Grev Turegatan 18 (f.d. 24B) på Östermalm i Stockholm. Biografen hette även Artist och Globe. Den första filmen visades 1908 och den sista 1958.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Bioannons i Expressen, 1948.

Vid invigningen den 20 oktober 1908 hade biografens salong 100 platser som utökades till 120 platser året därpå. Biografsalongen var dekorerad i jugendstil och dit nådde man via byggnadens huvudentré som även ledde till husets lägenheter.

På Elite-Biografen visades 1910 för första gången färgfilmer i Stockholm. De var inspelade i Kinemacolor, som var världens första fungerande system för biograffilm i färg. Till Stockholm och Elite-Biografen kom visningen genom Etablissement Viking från Linköping. Gästspelet blev kort eftersom framgången i Sverige uteblev och Etablissement Viking fick sluta med verksamheten med stora förluster som följd.[1]

På våren 1932 ändrades biografens namn till Artist och 1958 till Globe. Kort därefter, i december 1958 visades den sista filmen.

Teater Artist, 1959.

Efter en mindre ombyggnad öppnades portarna i februari 1959 igen, nu som teater under namnet Teater Artist.[2] Teaterchef var Gösta Forslund. Bland de första uppsättningarna fanns ”Hjälten på den gröna ön” av John Millington Synge med Sven Wollter och Annie Jenhoff i huvudrollerna. Teatern såldes vidare år 1961 och det har därefter aldrig bedrivits någon form av kulturell verksamhet i lokalen.

Inte långt från Elite-Biografen, vid Grev Turegatan 8 (f.d. 20C), fanns ytterligare en biograf: Östermalms-Biografen (öppnade 1906 och stängde 1928).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]