Förhudsförträngning

Från Wikipedia
Version från den 9 januari 2018 kl. 00.51 av Disembodied Soul (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 5.119.10.103 (diskussion) till senaste version av Adville)
Trång förhud i vuxen ålder.

Förhudsförträngning (även fimos, fimosis, phimosis) är en förträngning av förhuden så att den inte går att dra tillbaka över ollonet. Förhudsförträngning åtgärdas genom ett kirurgiskt ingrepp, då man antingen helt avlägsnar förhuden eller försöker att vidga den.

Hos pojkar som inte har kommit in i puberteten är det normalt att inte kunna dra tillbaka förhuden och inget som behöver åtgärdas om pojken inte har några besvär. I puberteten sker en vidgning av förhuden då penis tillväxer och i mitten av puberteten bör pojkar kunna dra tillbaka förhuden för att kunna börja hålla rent under förhuden. Om pojken inte kan dra tillbaka förhuden trots att han har kommit en bit in i puberteten kan man behöva göra en operation, eftersom det annars kan leda till problem med urinering och återkommande infektioner under förhuden. En del pojkar, även före puberteten, har så trång förhud att öppningen i förhuden är så liten att det blir svårt att urinera, till exempel för att det svider och gör ont. I de fallen behöver man också operera.

Om man med våld försöker att dra ner förhuden om den är för trång och lyckas kan det bli svårt att få tillbaka den över ollonet, så kallad parafimos.

En inte ovanlig orsak till phimosis som uppstår hos vuxna är hudsjukdomen Lichen sclerosus et atroficus, som när den drabbar förhuden och ollonet även kallas balanitis xerotica obliterans.

Behandlingen består ofta i en operation i form av omskärelse, dorsalsnitt (ett längsgående snitt över förhuden) eller förhudsplastik. Behandling med kortisonkräm förekommer också, särskilt till barn, där det ensamt ibland kan vara en effektiv behandling.

Referenser

Externa länkar