Fredrika Charlotta av Preussen

Från Wikipedia
Fredrika Charlotta av Preussen
FöddFriederike Charlotte Ulrike Katharina von Preußen
7 maj 1767[1]
Potsdam[2]
Död6 augusti 1820[1] (53 år)
Weybridge, Storbritannien
BegravdSurrey
Medborgare iKonungariket Preussen
SysselsättningAristokrat
MakePrins Fredrik, hertig av York och Albany
(g. 1791–1820, personens död)[3][4]
FöräldrarFredrik Vilhelm II av Preussen
Elisabet Kristina av Braunschweig
SläktingarFredrik Vilhelm III av Preussen (syskon)
Wilhelmine av Preussen (syskon)
Augusta av Preussen (syskon)
Vilhelm av Preussen (syskon)
Friedrich Wilhelm von Brandenburg (syskon)
Redigera Wikidata

Fredrika Charlotta av Preussen, född 7 maj 1767, död 6 augusti 1820, var en brittisk prinsessa (hertiginna av York och Albany); gift 1791 med den brittiske prinsen Fredrik, hertig av York och Albany. Hon var dotter till kung Fredrik Vilhelm II av Preussen och Elisabet Kristina av Braunschweig.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Fredrika Charlotta blev efter att hennes mor fängslats för äktenskapsbrott uppfostrad av sin mormor och styvmor. Hon blev 1791 vigd genom ombud i Berlin med den brittiske prins Fredrik, hertig av York och Albany. Hon mottog ett entusiastiskt välkomnande vid sin ankomst i London, och efter ännu en vigsel på Buckingham Palace bosatte sig paret på Oatlands Park i Weybridge. Det var ursprungligen tänkt att det var Fredrika och Fredrik som skulle åstadkomma en tronarvinge, eftersom den dåvarande brittiske tronföljaren, den blivande George IV, var hemligt och illegalt gift med Maria Fitzherbert och inte ville ingå ett arrangerat dynastiskt äktenskap.

Efter tre år blev det dock uppenbart att makarna aldrig skulle få några barn, och det var därför, i kombination med att parlamentet skulle gå med på att betala hans skulder om han gifte sig, som tronföljaren år 1794 gick med på gifta sig. Fredrika separerade från maken, som hade andra förhållanden - från 1803 med Mary Anne Clarke.

Hon bodde ensam kvar på Oatlands Park, där hon levde ett excentriskt liv. Hennes relation till maken var efter separationen respektfull, men det var aldrig tal om att inleda ett förhållande mellan dem. Hon dog barnlös. Fredrika Charlotta beskrivs som intelligent och välinformerad. Hon skall ha tyckt om sällskapsliv och umgåtts på ett informellt men värdigt sätt och varit uppriktigt omtyckt.

Hon bedrev ett livligt umgängesliv på Oatlands, där spel med höga insatser ska ha förekommit, och tyckte också mycket om djur; katter, hundar och apor. Hennes svärfar anmärkte en gång: "Känslor måste grunda sig i något, och finns det inga barn blir djur objekten." Maken skall dock ha varit sorgsen vid hennes död och varit noga med att föreskrifterna i hennes testamente blev åtföljda.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Darryl Roger Lundy, The Peerage, Friederike Charlotte Ulrike Katherine Prinzessin von Preußen, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, läst: 12 december 2014, licens: CC0.[källa från Wikidata]
  3. ^ Kindred Britain, läs online.[källa från Wikidata]
  4. ^ läst: 7 augusti 2020.[källa från Wikidata]
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.