Grundämne

Från Wikipedia
Version från den 4 december 2017 kl. 22.08 av JohanahoJ (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 83.233.138.95 (diskussion) till senaste version av 194.68.53.111)
Guld är ett grundämne.

Grundämne är en substans med atomer som enbart har samma antal protoner i atomkärna.

Några vanliga exempel på grundämnen är väte, syre, svavel och guld i alla dess former. Alla ämnen som inte är grundämnen består av atomer eller joner från flera olika grundämnen i kemisk förening eller annat kompositionssätt.

Ett grundämne kan uppträda i olika faser, men även i olika allotropiska former. Syre i den vanliga allotropen O2 är exempelvis gasformigt vid normal temperatur och tryck, flytande under −183 °C och fast under −218 °C. Syre förekommer även som allotropen ozon, O3.

Olika grundämnen

Alla grundämnen ingår i det periodiska systemet.

Det lättaste grundämnet är väte med den kemiska beteckningen H som står för hydrogen. Väte utgör tillsammans med helium de ursprungliga – och vanligaste – grundämnena i universum. Väte består av en proton och en elektron. Deuterium och tritium är väteisotoper med en respektive två neutroner.

Tyngre grundämnen uppstår genom fusionsprocesser i stjärnorna, eller vid radioaktivt sönderfall av än tyngre ämnen som uppstått vid sådana. Grundämnen tyngre än järn skapas endast vid supernovaexplosioner.

Se även

Referenser

Noter


Källor

Externa länkar