Gunnar Sandin

Från Wikipedia

Gunnar Sandin, född 25 februari 1940 i Skoghall i Värmland, död 31 mars 2012 i Lund var en svensk översättare, järnvägsforskare, vandrare och opinionsbildare.

Efterfrågad översättare inom samhällsvetenskap och humaniora

Gunnar Sandin blev efterhand en av Sveriges främsta översättare av samhällsvetenskaplig och historisk litteratur. Han har översatt verk av bland annat Perry Anderson, Marshall Berman, Fernand Braudel, Manuel Castells, Noam Chomsky, Mike Davis, Robert L. Heilbroner, Eric Hobsbawm, David Riesman, Joseph Stiglitz, Göran Therborn, Björn Wahlroos, Michael Walzer och Howard Zinn.[1] Sandin blev känd för sin språkliga kvalitet och noggrannhet, vilket gjorde honom efterfrågad av ledande förlag. Han översatte från såväl engelska, franska och tyska som italienska.[2]

En av Sveriges främsta järnvägshistoriker

Gunnar Sandin växte upp i en radikal arbetarfamilj i det av Uddeholmsbolaget dominerade värmländska industrisamhället Skoghall. Han kom 1960 till Lund för studier i bland annat kulturgeografi där han skrev en trebetygsuppsats om nedlagda järnvägar. Utanför Lunds universitet fortsatte Sandin på det spåret och blev med tiden en av Sveriges kunnigaste järnvägshistoriker. Han skrev ett flertal artiklar och gav ut och medverkade i flera böcker om järnvägshistoria, bland annat boken Kring Lund C och om järnvägen i Stockholms stad i Vägen till Citybanan. Sandin är en av författarna bakom praktverket Järnvägsdata, utgivet av Svenska Järnvägsklubben.[3]

Organiserade populära vandringar i Skåne och Europa

Sandin var en passionerad vandrare som organiserade långa påskvandringar i det skånska landskapet och i olika europeiska länder, bland annat till Schweiz där de tjugotalet deltagarna fattade alla beslut under demokratiska former.[4] Inspirerad av uppdraget han fick av Statens Planverk 1969 att som kulturgeograf inventera den skånska kusten satte han upp det som ett livsprojekt att till fots besöka alla de cirka 11 000 kilometerstora rutor som 1960-talets topografiska karta indelade Skåne i (UTM-nätet). Till 50-årsdagen fick han festskriften Vid pass 8 000 rutor, det antal rutor han då passerat. Året före sin död hade han bara ett handfull rutor kvar.

Opinionsbildaren, Europavännen och vänsteraktivisten

Gunnar Sandin var med om att omforma den syndikalistiska tidskriften Zenit till en av den svenska vänsterns viktigaste tidskrifter för idé- och teoridiskussion. Den blev en samlingspunkt för den ”nya vänstern”.[5] Tillsammans med andra deltog han i förnyelsen av den politiska vänstern i Lund såsom att under början av 1970-talet blåsa liv i VPK-föreningen i Lund. Till det arbetet hörde startandet av den lokala tidningen Veckobladet och bildandet 1974 av Lunds kommunistiska blåsorkester, senare omdöpt till Röda Kapellet.[6] Sandin var en varm Europavän och menade inför EU-omröstningen att ”Marx skulle ha gillat EU”.[7] Sandins intresse för järnvägar var inte bara historiskt, han engagerade sig också för nya järnvägsprojekt. Han såg framtiden i kollektiva transportlösningar istället för i privatbilism och bidrog till att stoppa en stor påtänkt trafikled, det så kallade Genombrottet, rakt genom Lunds stadskärna.

Priser

  • Lunds kommuns kulturpris 1995[8]
  • Skånes Författarsällskaps översättarpris 2004[9]

Bibliografi

Fullständig bibliografi inklusive översättningar

Bibliografi i urval

  • BLHJ - Lunds stads järnvägar 1901–1939. Lund: Föreningen Gamla Lund årsbok. Stenvalls 1987
  • Kring Lund C. Lund: Föreningen Gamla Lund årsbok 1999
  • Brunnsgäster och purple ore. Helsingborg–Råå–Ramlösa järnväg som normalspårig elbana 1906-1924. Stenvalls 2010
  • Vägen till citybanan: spårfrågan mellan Norr och Söder under 150 år. Stockholm: Stockholmia 2012. Monografier utgivna av Stockholms stad.

Noter

  1. ^ ’’Gunnar Sandins bibliografi: Översättningar’’
  2. ^ Minnestal till Gunnar Sandin 13:e april 2012
  3. ^ Kvällsposten 9 januari 2010
  4. ^ Minnestal till Gunnar Sandin 13:e april 2012
  5. ^ Gunnar Sandins bibliografi, Veckobladet
  6. ^ Sydsvenskan 22 november 2004: ”Lunds blåsvänster firar trettio”
  7. ^ Gunnar Sandin 1940-2012 av Sten Henriksson 12 april 2012 i Veckobladet nr 12 2012
  8. ^ Sydsvenskan 14 december 2013 (lista över pristagarna 1986-2012)
  9. ^ Sydsvenskan 1 april 2004

Källor