Homel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Homel
Gomel
Stad
Gomel high.jpg
Flag of Gomel.svg
Flagga
Coat of Arms of Homiel, Belarus.svg
Stadsvapen
Land  Vitryssland
Voblast Homel
Area 131,03 km²
Folkmängd 515 936 (2013)[1]
Befolkningstäthet 3 938 invånare/km²
Webbplats: http://www.gorod.gomel.by/

Homel, Homiel eller Gomel är en stad vid floden Sozj (en biflod till Dnepr) i sydöstra Vitryssland med omkring 515 936 invånare (år 2013), vilket gör den till landets näst största stad.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Då staden historiskt haft en multietnisk befolkning är den känd under många olika namn:

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Till följd av dess läge nära en vattenväg samt att många järnvägslinjer når staden har gjort den till en viktig transportknutpunkt. Näringar inkluderar maskinindustri, elektroteknisk industri, kemisk industri och livsmedelsindustri. I staden finns även ett kvinnofängelse, som är det enda i sitt slag i Vitryssland.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det exakta året för stadens grundande är inte fastställt, men namnet är belagt till 1142. Dagens stad domineras dock av bebyggelse från 1900-talet. År 1854 förenades Homel med det angränsande Bjelitsa på södra sidan av floden Sozj (Bjelitsa är idag en av Homels fyra stadsdelar). Under ryskt styre tillhörde staden guvernementet Mogiljov som låg inom det judiska bosättningsområdet i Ryska imperiet.

I början av andra världskriget fanns i staden 24 synagogor och hyste Homel runt 50 000 judar, vilket var ungefär en tredjedel av befolkningen, under ledning av rabbi Avraham Eljasjiv; vissa av judarna lyckades fly, men flertalet sattes av de tyska nazisterna i getton för att sedan avrättas. Staden drabbades av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i norra Ukraina som inträffade 1986 och påverkas fortfarande.

Kända personer[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ GeoHive Belarus
  2. ^ YIVO, Yiddishland, Belarus