Hypofys

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hypofysens placering i hjärnan.
Tecknad bild som visar Hypofysens placering i hjärnan (markerat i orange).

Hypofysen är en endokrin körtel som anatomiskt sträcker ut sig från hypotalamus via en stjälk som kallas för infundibulum. Körteln vilar och skyddas av en omgivande benficka vid namn Sella turcica (turksadeln). Hypotalamus reglerar således hypofysens aktivitet, och hypotalamus påverkas i sin tur av andra hjärncentra (till exempel medulla oblongata, pons och cortex).

Funktion[redigera | redigera wikitext]

Hypofysen är ett överordnat endokrint organ som med hormoner påverkar andra perifert lokaliserade endokrina organ i kroppen. Hypofysen kontrollerar även utveckling, tillväxt samt reproduktion.

Hypofysens lober[redigera | redigera wikitext]

Hypofysen kan delas in i en baklob (neurohypofysen) och en framlob (adenohypofysen).

Neurohypofysen[redigera | redigera wikitext]

Neurohypofysen eller bakloben innehåller bland annat nervceller vars uppgift är att ge ifrån sig hormonerna vasopressin (ADH) samt oxytocin från hypothalamus. Den kan ses som en neurologisk förlängning från hypothalamus. Hormonerna transporteras från hypothalamus i små vesiklar längs axonet och ackumuleras för att sedan släppas ut genom en aktionspotential genom exocytos. Hormonerna kommer då ut i blodomloppet.

Adenohypofysen[redigera | redigera wikitext]

Kallas också för körtelhypofysen. Framloben insöndrar hormoner som reglerar tillväxt, metabolism och reproduktion (ACTH, TSH, FSH, LH, MSH, prolaktin samt tillväxthormon). Tillväxthormon är bl.a. ett viktigt hormon för tillväxten. Det verkar genom proteinet IGF-1. Prolaktin är bl.a. viktigt för produktionen av bröstmjölk. Detta hormon stiger vid graviditeten.

ACTH stimulerar binjurebarken till produktion av kortisol och könshormoner. TSH stimulerar produktion av tyreoideahormonerna T3 och T4. TSH är känsligt och stiger då sköldkörteln (tyroidea) inte producerar tillräckligt med tyreoideahormonerer.

Flera av hormonerna som bildas av adenohypofysen är gonadotropiner.

Sjukdomar i hypofysen[redigera | redigera wikitext]

Tumörer i hypofysen är ovanliga men förekommande. Ett vanligt symptom är synstörningar eftersom hypofysen går nära synnervskorset och en tumör i hypofysen kan trycka på denna och orsaka synrubbningar. Hypofystumörer är ofta endokrina i sin funktion och kan ge en hyperproduktion av hormoner (hyperfunktion av hypofysen), vilket kan ge upphov till sjukdomar som Cushings syndrom och akromegali. Idag kan hypofystumörer ofta framgångsrikt behandlas med avancerad transsfenoidal kirurgi samt med läkemedel.

Se även[redigera | redigera wikitext]