Idol (Sverige)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Idol
Originaltitel Idol
Genre Interaktiv television, Reality, Gameshow
Skapad av Storbritannien Simon Fuller
Längd (per avsnitt) 60-90-120 minuter
Antal säsonger 9
Land Sverige
Språk Svenska
Produktion
Producent Kajsa Ericson
Sändning
Originalkanal TV4
Originalvisning 2004-2011, 2013
Bildformat 16:9, 576i (2004-)
16:9, 1080i (2009-2011, 2013)
Ljudformat 2.0 (2004-)
5.1 (2009-2011, 2013)
Status Kommande

Idol är ett TV-program i TV4, baserad på programformatet Idols, som ger personer med sångtalang en möjlighet att få ett skivkontrakt. Serien sänds under perioden septemberdecember (undantag säsong två, tre och nio som började sändas redan i augusti och säsong ett som avslutades i november) med auditionturné de första veckorna, därefter direktsända kval- respektive veckofinalsprogram. Flera av de som deltagit i Idol har efter sitt deltagande blivit framgångsrika i branschen och fått någon låt spelad på kommersiell radio. Vissa, såsom Måns Zelmerlöw, Agnes Carlsson, Sebastian Karlsson, Sibel Redzep och Anna Bergendahl har även tävlat i Melodifestivalen, även Loreen som vunnit Eurovision Song Contest.

Formatet går ut på att man ska finna en ny popstjärna. För att hitta en sådan anordnas auditionuttagningar där en jury får välja ut vilka som ska gå vidare i tävlingen. Programmet utvecklas sedan till ett direktsänt program där de kvarvarande deltagarna slås ut en i taget tills bara vinnaren är kvar. Totalt har nio säsonger producerats i Sverige mellan åren 2004-2011 samt 2013. Programmet lades ned efter år 2011 till förmån för två nya talangprogram, X Factor Sverige och The Voice.[1][2] Programmet återkom igen till 2013 då de två nämnda programmen hade vikande tittarsiffror, något som Idol inte har haft.[3][4]

Upplägg[redigera | redigera wikitext]

Varje säsong av Idol går under fem delsteg, vilka börjar med en allmän auditionturné och slutar med en stor final. Däremellan gallras deltagarna ned från ett stort antal sökande tills man bara har vinnaren kvar. Alla steg görs mellan tidig vår och december månad.

Auditionturné[redigera | redigera wikitext]

Första momentet i Idol är att en jury på tre-fyra personer åker ut till fem olika städer runt om i Sverige för att hitta sångtalanger. Detta sker vanligtvis under perioden mars-maj (i den första säsongen skedde denna auditionturné under juni-juli). Alla som fyllt minst 16 år till sommaren/hösten samma år (höstregeln gällde dock endast i säsong 8) får söka till Idol. De personer som söker får först träffa en förjury som beslutar vilka som ska få träffa den jury som syns i TV. De som TV-juryn sedan anser vara bäst går vidare till det andra momentet som är slutaudition.

Slutaudition[redigera | redigera wikitext]

Under slutaudition får de personer som juryn valt ut från auditionrudan komma till Stockholm för att genomgå en tre-fyra dagars intensiv sångkurs. Under kursen får de deltagare som är kvar i tävlingen varje dag framföra ett sångnummer som juryn sedan bedömer. De som juryn anser sig hålla måttet får vara kvar, medan övriga deltagare elimineras från tävlan. Upplägget för slutaudition har från säsong till säsong varierat, men brukar vanligtvis innehålla en första solosång med eller utan instrument, gruppsång och en avslutande solosång med inspelad musik eller med ett liveband. Sista momentet i slutauditionen är att de som då är kvar i tävlan får reda på om de får gått vidare till tävlingens tredje moment som är kvalveckan. Antalet deltagare som går vidare har varierat från säsong till säsong, men brukar vara omkring tjugo stycken. Slutaudition hålls vanligen i maj månad (i den första säsongen hölls den under juli månad). Alla program som handlar om auditionturnén och slutaudition är alltid förinspelade och sänds vanligen under augusti och september månad.

Kvalveckan[redigera | redigera wikitext]

Efter att alla förinspelade program har sänts är det dags för livesändningar. Under en veckas tid, vilket brukar vara i månadsskiftet september/oktober, hålls direktsända kvaltävlingar där de runt tjugo deltagare som juryn valt ut får nu ta tittarnas hjälp för att gå vidare till det fjärde momentet som är veckofinalerna. Varje kväll får deltagarna framföra varsin sång och sedan röstar tittarna vidare deltagarna i tävlingen. Upplägget för detta moment har i varje säsong sätt olika ut. Exempelvis har det i vissa säsonger röstats vidare deltagare direkt till veckofinaler medan andra fått sjunga om, och ibland har ingen gått säker till veckofinalerna. Ibland har det också skett att juryn fått säga sitt med att ge deltagare wildcard in i tävlingen. Kvalveckans program brukar innehålla en mindre grupp som tävlar i varje program. Sändningarna sker i en mindre studio i Stockholm, som oftast ligger i anslutning till den scen som veckofinalerna ska ske på. Mellan tio och tolv deltagare brukar röstas vidare till veckofinalerna.

Veckofinalerna[redigera | redigera wikitext]

De tio–tolv deltagare som röstats vidare får nu tävla i de direktsända veckofinaler. Varje veckofinal, som sänds på fredagskvällar från en studio i Stockholm, har ett tema eller en utmaning som låtarna är valda enligt. Varje deltagare får sedan göra ett liveframträdande på scenen, varvid juryn ger kritik. Dock är det bara tittarna som har den avgörande makten att bestämma. När alla deltagare har sjungit klart hålls paus i ca 25–60 minuter. När programmet återkommer sker en snabbgenomgång och därefter stängs telefonslussarna. Deltagarna ropas därefter upp utan inbördes ordning tills det är två-tre deltagare kvar: de deltagare som fått minst antal röster av tittarna (i senare säsonger behöver inte den person som är sist att kvalificera sig vidare till nästa omgång i verkligheten ha kommit näst sist hos tittarna). I vissa säsonger har de två som fått minst antal röster fått sjunga en andra gång, varvid tidigare röster nollställts. Den som efter det andra momentet fått minst antal röster åkte ut. I andra säsonger har man inte använt sig av en andra röstningsomgång, utan resultatet från första omgången som gäller.

Efter flera veckofinaler, då antalet deltagare minskat till omkring fem-sex stycken får deltagarna istället framföra två låtar vardera. I samband med detta anordnade man i senare säsonger en arenaturné, dvs. lämnat studion i Stockholm och åkt till andra städer och tävlat i arenor. Under arenaturnén besöktes bland annat Malmö och Göteborg veckorna före finalen. Dessa veckofinaler har i senare säsonger kallats för kvartsfinal och semifinal. I den näst sista veckofinalen återstod det endast tre deltagare, och efter den veckofinalen skedde Idols sista moment: finalen. I de säsonger som skedde före arenaturnén gjordes har deltagarna fått stanna kvar i Stockholm men ändå fått framföra två låtar vardera eftersom antalet deltagare minskat rejält. I säsong nio (2013) blir det inte någon turné.

Finalen[redigera | redigera wikitext]

De två deltagare som återstår i tävlan får i direktsändning framföra tre låtar vardera: ett eget val, ett som tittarna valt (genom omröstning) och en specialskriven vinnarlåt. Även i finalen avgör endast tittarna genom telefon- och SMS-röstning. Vinnaren av Idol får vinnarlåten utgiven av ett skivbolag och får dessutom ett eller två skivkontrakt av ett skivbolag. Det har hänt att även tvåan fått ett skivkontrakt, men av ett annat skivbolag. Mellan 2004-2006 skedde finalen i en studio i Stockholm, medan under åren 2007-2013 sker finalen i Globen i Stockholm.

Historia[5][6][redigera | redigera wikitext]

Formatet[redigera | redigera wikitext]

Formatet skapades av managern Simon Fuller. Den första säsongen sändes under namnet "Pop Idol" i England från oktober 2001 till februari året därpå med Will Young som segrare och Gareth Gates som en av medtävlarna. Den första säsongen i USA, American Idols, hade sin final i september 2002. Vinnaren där blev Kelly Clarkson med låten "A Moment Like This", som skrevs av den svenska låtskrivaren Jörgen Elofsson. Han har även skrivit vinnarlåtarna till svenska Idol totalt tre gånger. När "Idol"-formatet senare skulle lanseras över världen blev man tvungen att ta bort ordet "Pop" ur namnet på grund av en tvist hade uppstått med skaparna av programmet Popstars[7]. Formatet lanserades därför enbart under namnet "Idol".

Svenska säsonger[redigera | redigera wikitext]

Idol har sänts på TV4 i totalt nio säsonger mellan åren 2004-2011 och 2013. Under dessa säsonger har ett stort antal deltagare efter medverkan i programmet fortsatt att producera låtar, släppa skivor och startat skivbolag. Några av de som har haft störst framgång kan nämnas Agnes Carlsson, Darin, Ola Svensson, Sebastian och medlemmarna i gruppen E.M.D. (Danny Saucedo, Erik Segerstedt och Mattias Andréasson). En sista säsong producerades år 2011 då TV4 sedan valde att lägga Idol på is eftersom man ville satsa på två snarlika format: The X Factor (X Factor Sverige) och The Voice.[4][1][2] Programmet kom dock att återuppstå igen under 2013 då de två nysatsningarna inte levt upp till den förväntade tittarmängden som Idol haft.[8][3]

Under de nio säsongerna har man konsekvent kört efter samma formatmodell: auditionturné, slutaudition, kvalvecka, veckofinaler och final. Samtliga program under de två första stegen har alltid varit förinspelade, därefter har man bara haft direktsändningar. Direktsändningarna har skett från en studio i Stockholm och dess omnejd (Frihamnen och Spånga). Programmen började samsändas i TV4 HD från den femte säsongens final. Mellan den sjätte och åttonde säsongen åkte Idol på en miniturné efter att halva tiden av veckofinaler hade pågått. Turnén besökte samtliga gånger Malmö (Malmö Arena) och Göteborg (Scandinavium), där kvarts- respektive semifinalen hölls. I sjätte säsongen besöktes endast Malmö och Göteborg, men i den sjunde och åttonde säsongen lades ytterligare två städer till: Luleå (Arcushallen) och Karlstad (Löfbergs Lila Arena) i sjunde säsongen, och Gävle (Läkerol Arena) och Linköping (Cloetta Center) i den åttonde säsongen. I den sjunde och åttonde säsongen hölls således endast fem veckofinaler i Stockholm. I den nionde säsongen slopades turnén helt men finalen behålls i Globen.

Under varje direktsändning har deltagarna framfört sina låtar tillsammans med inspelad musik (förutom i något eller några avsnitt då liveorkester användes). Mellan säsong 4-7 användes livorkester vid samtliga framträdanden under kvalveckor och veckofinaler. Under den åttonde säsongen använde man till och från orkester, men vid de första veckofinalerna användes endast play-back. Även i finalen 2011 användes endast play-back.

I de säsonger som hade en juryordförande, var det denne som hade utslagsrösten. Det vill säga, om det stod 2-1 i att gå vidare/åka ut var det ordförandens (Swartling-/Lidells) ja- eller nejröst som avgjorde om personen skulle gå vidare eller åka ut.

Äldsta och yngsta deltagarna[redigera | redigera wikitext]

Fram till 2010 var artisterna Johan Palm och Yazmina Simic, som tävlade år 2008, de yngsta artisterna som gått vidare till veckofinalerna. Palm och Simic var då endast 16 år gamla. Palm var dock fyrtioen dagar yngre än Simic, därför var han då den yngsta som tävlat i veckofinalerna. Rekordet bröts i Idol 2011, då Idoldeltagarna Amanda Persson och Molly Pettersson Hammar gick till veckofinalerna när de precis fyllt 16 år. De var bägge endast 15 år när de gick vidare till kvalveckan. Geir Rönning har varit den äldsta deltagaren i veckofinalerna.[9] Fram till hans medverkan var Sam Hagberth (Idol 2007) den äldsta deltagaren som tävlat i veckofinalerna. Hagberth var vid sin medverkan i Idol 33 år gammal.

Idol 2011 har haft den lägsta snittåldern: 17.3 år, vilket slog Idol 2005 som hade 18.9 år. Idol 2010 hade den högsta snittåldern: 27.7 år.

Siffrorna ovan inkluderar ej säsonger efter 2011.

Säsongsinformation[redigera | redigera wikitext]

Säsong Sändningsdatum Vinnare Tvåa Trea Jury Programledare
huvudsändningen
Programledare
Extra/Eftersnack
Vinnarlåt
Säsong 1
(2004)
2 september -
26 november 2004
Daniel Lindström Darin Zanyar Fillip Williams Peter Swartling (ordf.),
Kishti Tomita,
Daniel Breitholtz,
Claes af Geijerstam
David Hellenius &
Peter Magnusson
Inget Idol:Extra sändes "Coming True"
Säsong 2
(2005)
30 augusti -
2 december 2005
Agnes Carlsson Sebastian Karlsson Sibel Redzep Tobbe Blom &
Johan Wiman
Wendy Rådström "Right Here, Right Now"
Säsong 3
(2006)
29 augusti -
1 december 2006
Markus Fagervall Erik Segerstedt Johan Larsson Sanna Bråding &
Mogge Sseruwagi
"Everything Changes"
Säsong 4
(2007)
4 september -
7 december 2007
Marie Picasso Amanda Jenssen Andreas Sjöberg Peter Swartling (ordf.),
Kishti Tomita,
Daniel Breitholtz
Carolina Gynning &
Carina Berg
(Audition och kvalet)
Doreen Månsson &
Hannah Graaf
(Även för Idol: Halvtid)
"This Moment"
Peter Jihde
(Veckofinalerna)
Säsong 5
(2008)
3 september -
12 december 2008
Kevin Borg Alice Svensson Robin Bengtsson Andreas Carlsson,
Laila Bagge Wahlgren,
Anders Bagge
Peter Jihde Katrin Zytomierska &
Peter Jihde
"With Every Bit of Me"
Säsong 6
(2009)
8 september -
11 december 2009
Erik Grönwall Calle Kristiansson Tove Styrke "Higher"
Säsong 7
(2010)
7 september -
10 december 2010
Jay Smith Minnah Karlsson Olle Hedberg Paul Haukka,
Josefin Crafoord,
Jakob Öqvist
"Dreaming People"
Säsong 8
(2011)
7 september -
9 december 2011
Amanda Fondell Robin Stjernberg Moa Lignell Pelle Lidell (ordf.),
Alexander Bard,
Laila Bagge Wahlgren,
Anders Bagge
Pär Lernström Martin Björk &
Jakob Öqvist
"All This Way"
Cecilia Forss
(Sidekick under auditionturnén)
Säsong 9
(2013)
[10]
19 augusti-
6 december 2013
Kevin Walker Elin Bergman Erik Rapp Alexander Bard,
Laila Bagge Wahlgren,
Anders Bagge
Pär Lernström &
Karin "Kakan" Hermansson1
"Belong"
Säsong 10
(2014)
23 augusti-
? december 2014
Avgörs hösten 2014 Pär Lernström Ej avgjort Ej avgjort

1 Karin "Kakan" Hermansson var under Idol 2013 endast sidekick vid auditionuttagningarna samt programledare för Idol: Extra. Övriga sändningar programledes enbart av Per Lärnström.

Idolstäder[redigera | redigera wikitext]

Städer med uttagningar[redigera | redigera wikitext]

Städerna nedan listas i den ordning som TV4 besökte dem i, en ordning som TV-sändningarna oftast inte följer. Unikt för den nionde säsongen blev dock att audition startade i Stockholm, vilket man aldrig tidigare har gjort. De flesta säsonger har börjat med att visa audition från Stockholm.

 • Säsong 1: Karlstad, Göteborg, Malmö, Umeå, Stockholm.
 • Säsong 2: Malmö, Sundsvall, Göteborg, Piteå, Stockholm.
 • Säsong 3: Malmö, Göteborg, Falun, Umeå, Stockholm.
 • Säsong 4: Göteborg, Skellefteå, Malmö, Borlänge, Stockholm.
 • Säsong 5: Göteborg, Luleå, Karlstad, Lund, Stockholm.
 • Säsong 6: Göteborg, Gävle, Malmö, Umeå, Stockholm.
 • Säsong 7: Göteborg, Karlstad, Malmö, Luleå, Stockholm.
 • Säsong 8: Linköping, Göteborg, Lund, Falun, Stockholm (audition samt Norrlandståget).
 • Säsong 9: Stockholm, Linköping, Malmö, Göteborg, Sundsvall.[10]
 • Säsong 10: Malmö, Karlstad, Stockholm, Göteborg, Sundsvall.

Städer med veckofinaler[redigera | redigera wikitext]

Antal veckofinaler från respektive stad anges inom parentes. Även finalen är medräknad i listan nedan.

 • Säsong 1-5, 9: Stockholm (samtliga).
 • Säsong 6: Stockholm (8), Göteborg (1), Malmö (1).
 • Säsong 7: Stockholm (6), Luleå (1), Karlstad (1), Malmö (1), Göteborg (1).[11]
 • Säsong 8: Stockholm (6), Gävle (1), Linköping (1), Malmö (1), Göteborg (1).[12]

Sökande och vidare i tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Antal sökande[redigera | redigera wikitext]

 • Säsong 1: ca. 2 000[13]
 • Säsong 2: ca. 4 000
 • Säsong 3: ca. 6 000
 • Säsong 4: ca. 8 000
 • Säsong 5: i.u.
 • Säsong 6: ca. 11 000[14]
 • Säsong 7: 12.850[15]
 • Säsong 8: ca. 13 000[16]
 • Säsong 9: mer än 11 200 (officiell siffra redovisades aldrig)
 • Säsong 10: ej avslöjat

Antal vidare till slutaudition[redigera | redigera wikitext]

Från säsong 4 fick alla som gick vidare till slutaudition en guldbiljett.

 • Säsong 1: ca. 100 st.
 • Säsong 2: ca. 100 st.
 • Säsong 3: ca. 100 st.
 • Säsong 4: i.u.
 • Säsong 5: i.u.
 • Säsong 6: i.u.
 • Säsong 7: 128 st.[17]
 • Säsong 8: 93 st.
 • Säsong 9: 119 st.
 • Säsong 10: Ej avgjort

Deltagare med karriär efter programmen[redigera | redigera wikitext]

CD- , spel- och DVD-utgåvor[redigera | redigera wikitext]

CD[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Sällskapsspel[redigera | redigera wikitext]

 • Idol - DVD-spel
 • Idol Karaoke

Se även[redigera | redigera wikitext]

Liknande TV-program[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] Nykänen, Joni, Collin, Malin. ”Nysatsningen splittrar TV4”. Aftonbladet. http://mobil.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article13106470.ab;jsessionid=D5C54A43E9508D589982F5E400AD06BF.mobilb. Läst 7 juni 2011. 
 2. ^ [a b] ”Nu skrotas ”Idol””. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article13855996.ab. Läst 29 oktober 2011. 
 3. ^ [a b] Selåker, Johannes (15 januari 2013). ”TV4 skrotar ”X factor” – återupplivar ”Idol””. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article16071798.ab. Läst 15 januari 2013. 
 4. ^ [a b] ”"Idol" hotas av nedläggning”. Expressen. http://www.expressen.se/noje/1.2279141/idol-hotas-av-nedlaggning. Läst 2011-01-08. 
 5. ^ Engdal, Magnus. ”Det visste du inte om Idol - Del 1”. Dustin Home. http://www.dustinhome.se/idol/blogg_229_det-visste-du-inte-om-idol-del-1.aspx. Läst 6 december 2011. 
 6. ^ Engdal, Magnus (28 maj 2010). ”Det visste du inte om Idol - Del 2”. Dustin Home. http://www.dustinhome.se/idol/blogg_230_det-visste-du-inte-om-idol-del-2.aspx. Läst 6 december 2011. 
 7. ^ http://www.dustinhome.se/idol/blogg_229_det-visste-du-inte-om-idol-del-1.aspx
 8. ^ ”Idol gör comeback i TV4 i höst”. TV4. http://www.tv4.se/idol/artiklar/idol-gor-comeback-i-tv4-i-host-50f51cfc04bf724e4f00008c. Läst 15 januari 2013. 
 9. ^ http://www.tv4.se/1.1840351/2010/09/27/har_ar_arets_idoler_2010
 10. ^ [a b] Carl Cato, Karin Dofs (18 mars 2013). ”Per Lernström leder ”Idols” comeback – och hon blir ny sidekick”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article16437431.ab. Läst 18 mars 2013. 
 11. ^ Malin Persson, pressansvarig Idol 2010 (2010-03-26). ”Idol 2010 exploderar på fem arenor i höst”. TV 4. http://www.tv4.se/1.1571795/2010/03/26/idol_2010_exploderar_pa_fem_arenor_i_host. Läst 8 september 2010. 
 12. ^ ”Upplev Idol live på din lokala arena”. TV4. http://www.tv4.se/1.2259650/2008/09/03/upplev_idol_live_pa_din_lokala_arena. Läst 31 augusti 2011. 
 13. ^ http://www.dustinhome.se/idol/blogg_230_det-visste-du-inte-om-idol-del-2.aspx
 14. ^ http://www.expressen.se/noje/1.1698974/idol-juryn-2009-ar-hardare-an-nagonsin
 15. ^ Johan Hellströmer (2010-04-24). ”Rekordmånga sökande till Idol 2010 i Malmö”. TV4. http://www.tv4.se/1.1611041/2010/04/24/rekordmanga_sokande_till_idol_2010_i_malmo. Läst 13 september 2010. 
 16. ^ ”Rekordsökande i Idol 2011”. TV4. http://www.tv4.se/1.2124035/2011/05/04/rekordsokande_i_idol_2011. Läst 16 maj 2011. 
 17. ^ http://www.tv4.se/1.1822457/2010/09/17/har_ar_alla_som_fick_en_guldbiljett_av_juryn